ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Κινητοποιήσεις με τρακτέρ και με αιχμή τη χαμηλή τιμή στο βαμβάκι αποφάσισαν οι αγρότες της Καρδίτσας  και της Λάρισας, σε μαζικές συσκέψεις που οργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης 12 Δεκέμβρη 2018 οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών.

Στην παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη στον Παλαμά, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και αγρότες από 30 χωριά του νομού, αποφασίστηκε από την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη τα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών και τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη να μετακινηθούν στο Δέλτα Καρδίτσας, στη νέα Εθνική Οδό Ε-65.

Ακόμη την προσεχή Δευτέρα, αγρότες της Λάρισας θα βγουν με τα τρακτέρ στον δρόμο Λάρισας – Αγιάς, δίπλα στον κόμβο Πλατυκάμπου της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που οργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης στο χωριό Γαλήνη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των γύρω χωριών.

Εξάλλου, σήμερα Πέμπτη 13 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Βασιλί, την οποία οργανώνει η Ομοσπονδία μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους των χωριών των Φαρσάλων.

Στο κάλεσμά της προς τους αγρότες της περιοχής, η ΕΟΑΣΝΛ επισημαίνει: «Η χαμηλή τιμή που αφήνουν οι εκκοκκιστές να διαρρεύσει για το βαμβάκι είναι αποτέλεσμα τεχνητής μείωσης της τιμής, ώστε μια χούφτα εκκοκκιστές, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να αγοράσουν κοψοχρονιά το μόχθο και ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από τη διεθνή χρηματιστηριακή αξία, με διάφορα προσχήματα.

Μιλάνε για τιμή μικρότερη από την περυσινή, ενώ η ποιότητα του βαμβακιού είναι εξαιρετική για μια ακόμη χρονιά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δεν τα λαμβάνουν υπόψη στη διαμόρφωση τιμής.

Το αίσχος των ανοιχτών τιμών, που γενικεύεται σε όλα τα προϊόντα, εξυπηρετεί ακριβώς την ανάγκη των βιομηχάνων και εμπόρων για μεγαλύτερη κερδοφορία σε βάρος των παραγωγών και στοχεύει να εκμηδενίσει την όποια διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών.

Δεν πάει άλλο! Ζητάμε να πληρωνόμαστε τον κόπο μας, να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Με το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας οδηγούμαστε στη φτώχεια και στον αφανισμό με μαθηματική ακρίβεια.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ζητώντας ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν βιώσιμο εισόδημα στον αγρότη. Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών! Να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πριν μπει η δεύτερη δόση του τσεκ και το “πρασίνισμα”, γιατί αλλιώς θα καταλήξουν πάλι στα χέρια τραπεζών, εφοριών, ΕΛΓΑ κ.λπ.

Ουσιαστική τιμή στο βαμβάκι, που να αντανακλά τόσο τη διεθνή τιμή όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του».

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ