ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στη σκιά των πρώτων κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί από βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, αλλά και αγρότες άλλων περιοχών της χώρας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,

ενώ οι αγρότες διαπιστώνοντας αδιέξοδο προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

«Ο αρμόδιος υπουργός δεν δεσμεύτηκε ούτε καν για το ακατάσχετο συνεχίζοντας μια αντιλαϊκή πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας την επιβίωση», τόνισε σε δηλώσεις του στο paidis.com ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρ. Μαρούδας, προσθέτοντας πως οι κινητοποιήσεις της ερχόμενης Δευτέρας θα πραγματοποιηθούν κανονικά, ενώ μέσα από ενημέρωση και τοπικές συνελεύσεις οι αγρότες θα κλιμακώσουν πανελλαδικά τον αγώνα τους.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Στ. Αραχωβίτης δήλωσε τα εξής:

“Σήμερα είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Μας κατέθεσαν λίστα με τα αιτήματα, τα οποία και συζητήσαμε. Τις απαντήσεις συμφωνήσαμε να τις δώσουμε και εγγράφως, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες στο τι είπαμε. Είπαμε για τον οδικό χάρτη που έχουμε για ένα-ένα από τα ζητήματα, πολλά από τα αιτήματα ήδη έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα θεωρώ ότι είναι κάπως υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες που έχει η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία. Γιατί αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι, είναι να μη δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς. Δηλαδή, ξέρουμε ότι μετά από το 2010 που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, όλες οι κοινωνικές ομάδες όλοι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας σαν πολιτεία. Από εκεί και πέρα, για όλους τους εργαζόμενους προχωράμε σε λύσεις στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουμε. Όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, τόσο και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να στηρίξει είναι περισσότερες. Αυτό το είδαμε ήδη φέτος. Καταφέραμε να στηρίξουμε τόσο την κτηνοτροφία, όσο τους ροδακινοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και ειδικές άλλες περιπτώσεις και προχωράμε στη στήριξη και άλλων προϊόντων που έχουν ανάγκη, μέσα στην καινούρια χρονιά. Όλες οι δυνατότητες που έχουμε θα εξαντληθούν, για να βοηθηθεί ο παραγωγός. Επίσης, βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι είτε αυτό είναι μέσω του πετρελαίου κίνησης, είτε μέσω των εφοδίων, είτε μέσω της ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις έτσι ώστε να το μειώσουμε”.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στα άμεσα αιτήματα των αγροτών, τα οποία και τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, περιλαμβάνονται τα εξής:

Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού και τις μεγάλες ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που δεν αποζημιώνονται.

Αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

Να ψηφιστεί αμέσως και να τεθεί σε εφαρμογή πριν την καταβολή της β’ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς (12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί), όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στη διάρκεια των περσινών μπλόκων.

Κανένας πλειστηριασμός και κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Να μη μειωθεί κατά 3.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο που κέρδισαν οι αγρότες με τα μπλόκα το 2016 και να καθοριστεί στις 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης.

Να καταργηθεί ο αντιασφαλιστικός νόμος και να δοθούν συντάξεις αξιοπρέπειας, στα 60 για τους αγρότες και τα 55 για τις αγρότισσες.

Οι αγρότες του νομού, κάνοντας πράξη τις πρόσφατες αποφάσεις που πάρθηκαν στη Νίκαια, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στις 11 περίπου το πρωί, τόσο πλησίον του κόμβου Πλατυκάμπου της εθνικής οδού, στο δρόμο Λάρισας-Αγιάς, όσο και στα Φάρσαλα, ενώ ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και στην Καρδίτσα, στη νέα εθνική οδό Ε-65.

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com