ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ

Ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «ΦΥΛΟ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο 4ο Δ.Σ Λάρισας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

«Πρόκειται για μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης πάνω στο καίριας σημασίας ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, ενώ στο άμεσο προγραμματισμό είναι η εισαγωγή της διάστασης του φύλου σε προγράμματα και βιβλία του υπουργείου Παιδείας», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Παύλος Χαραμής, ο οποίος με αφορμή και το τραγικό περιστατικό της Ρόδου σχολίασε το θέμα των στερεοτύπων, με τραγική πολλές φορές κατάληξη.

«Είναι αδιανόητο στο κατώφλι του 21ου αιώνα το αρσενικό να θεωρεί πως για την ικανοποίηση των ενστίκτων του δεν πρέπει να συναντά κανένα εμπόδιο», σχολίασε ο κ. Χαραμής, προσθέτοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι (υπουργείο, εκπαιδευτικοί, γονείς κλπ) θα πρέπει να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα φύλου προκειμένου κάθε παιδί να αισθάνεται ασφάλεια ασχέτως φύλου ή άλλης ιδιαιτερότητας.

«Η εκπαίδευση ως βασικός μηχανισμός παραγωγής γνώσης  παράγει και αναπαράγει έμφυλους καταμερισμούς  και ανισότητες. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει εξίσου δομικό παράγοντα δημιουργίας και προαγωγής της έμφυλης ισότητας υπό το πρίσμα μιας ολιστικής και διεπιστημονικής προσέγγισης. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται  διαρκής και συστηματική μελέτη της σχέσης φύλου  και  εκπαιδευτικής διαδικασίας», υποστήριξαν εισηγητές, ενώ οι επιμέρους  στόχοι της Ημερίδας προσδιορίζονται ως εξής:

Η ανάδειξη της πολυεπίπεδης σχέσης Φύλου και Εκπαίδευσης

Η αναγνώριση της αναγκαιότητας  διάχυσης της οπτικής του φύλου στην εκπαιδευτική πράξη

Η παρουσίαση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και δράσεων για ζητήματα Φύλου  και έμφυλης ισότητας

Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των γονέων-κηδεμόνων, των μαθητών/-τριών και  η συμμετοχή τους σε δράσεις  που άπτονται ζητημάτων έμφυλης ισότητας.

Σημειώνεται πως απρόοπτο κώλυμα δεν επέτρεψε στη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα να παραστεί στην ημερίδα, ενώ το παρών έδωσαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, ο αντιδήμαρχος Κοιν. Πολιτικής Δ. Δεληγιάννης και εκπρόσωποι φορέων.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ