Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να αντιληφθούμε πως ό,τι κατακτήσαμε με αγώνες την τελευταία τριετία (επαναπρόσληψη-αποκατάσταση διαθέσιμων, κατάργηση ατομικής και εξωτερικής αξιολόγησης των εκπ/κών, αυτοδίκαιης αργίας, πολιτικής επιστράτευσης, υποχρεωτικών μεταθέσεων, επαναφορά αιρετών στα πειθαρχικά
συμβούλια, ξεπάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών, μέτρα στήριξης της ΤΕΕ, έγκριση περισσότερων ολιγομελών, πιστοποίηση ΤΠΕ και γλωσσομάθειας μέσα στο σχολείο, κ.α.), δεν το κατακτήσαμε άπαξ και ότι το ρευστό πολιτικό σκηνικό μπορεί πάλι να οδηγήσει σε υπονόμευση και απώλεια των κατακτήσεών μας. Το νεοφιλελεύθερο όραμα για την εκπαίδευση, όπως έχει ρητά και επανειλημμένως εκφραστεί, στηρίζεται στους εξής πυλώνες:
- Αυτόνομα διοικητικά και οικονομικά αυτοδιαχειριζόμενα σχολεία
- Απολύσεις – μετακινήσεις εκπαιδευτικών
- Αμφισβήτηση της ανάγκης διορισμών
- Περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα
Η απάντησή μας στη νεοφιλελεύθερη πρόταση πρέπει να είναι, δυναμική και πρωτοποριακή. Πρέπει όμως πάνω απ’όλα να στηρίζεται σε θέσεις σαφείς και ειλικρινείς. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να αρκείται στο στείρο καταγγελτικό λόγο, αλλά οφείλει να κάνει προτάσεις και να παίρνει θέσεις, τις οποίες θα βελτιώνει μέσα από την κριτική.
Οραματιζόμαστε ένα σχολείο Ισότητας, Δημοκρατίας και Συλλογικότητας
- Δημόσια και δωρεάν Παιδεία ως πραγματικά κοινωνικό αγαθό. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.
- Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Για τις ΣΥΝΕΚ είναι ξεκάθαρο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να ξεπεράσει γρήγορα τις παθογένειές του, ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συσπείρωση των εργαζόμενων στα σωματεία, και για τη διεκδίκηση λύσεων με την ανάπτυξη μαζικών αγώνων που μπορούν να αποτρέπουν τα αντιλαϊκά μέτρα, δημιουργώντας ρωγμές στις πολιτικές λιτότητας, μέχρι την οριστική ανατροπή τους.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
- Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για κάλυψη των κενών με νέο σύστημα επιλογής (με την ευθύνη του ΑΣΕΠ, με προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια).
- Αναπληρωτές με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Όχι στην ελαστική εργασία. 12μηνη σύμβαση για αναπληρωτές
- Προάσπιση εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
- Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών με δικαίωμα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων (άμεσα μισθολογικό ξεπάγωμα ), ενίσχυση των νέων, άρση μισθολογικών ανισοτήτων.
- Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. Κατοχύρωση οργανικών θέσεων. Μέχρι δύο σχολεία για κάλυψη ωραρίου.
- Ανώτατο όριο 20 μαθητών στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Στήριξη των ολιγομελών τμημάτων.
- Πλήρη σύνταξη στους εκπ/κους στα 60, µε 30 χρόνια υπηρεσίας. Καμιά μείωση κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους.
- Ολοκλήρωση της κατάργησης του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης μετά τη κατάργηση του ΠΔ 152 της ατομικής αξιολόγησης.
- Κατάργηση καθηκοντολόγιου. Ο Σύλλογος να έχει τη συλλογική ευθύνη για την παιδαγωγική διαδικασία και τη λειτουργία του σχολείου.. Διευθυντής συντονιστής, αιρετός και ανακλητός από το Σύλλογο.
- Ουσιαστική Επιμόρφωση με βάση τις θέσεις της ΟΛΜΕ
- Στήριξη Ειδικής Αγωγής, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Διαπολιτισμικών σχολείων, και της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.
- Απόδοση οργανικής θέσης σε συνδυασμό δύο σχολικών μονάδων, με 10 τουλάχιστον ώρες.
- Συμπλήρωση ωραρίου το πολύ σε δύο σχολικές μονάδες. Οδοιπορικά μετακίνησης. Κάλυψη ωραρίου σε υποστηρικτικές δομές. ΚΑΝΕΝΑΣ καθηγητής εκτός ΠΥΣΔΕ.
Ειδικά για την ΕΛΜΕ Λάρισας
Δυστυχώς, το σωματείο μας αντιμετωπίζει πολλά ενδογενή προβλήματα. Η κατάσταση αυτή είναι το αποκορύφωμα μιας φθίνουσας πορείας που οι αιτίες της έρχονται και από το παρελθόν.
Τα τελευταία χρόνια η ΔΑΚΕ προσπαθεί να υποτάξει το σωματείο σε πλήρη ταύτιση με τις επιδιώξεις και τις θέσεις της Ν.Δ.
Όταν δεν το καταφέρνει προσπαθεί με κάθε τρόπο να το υπονομεύσει και να αναστείλει τη λειτουργία του.
Η τακτική της ΔΑΚΕ να αποχωρεί από το σωματείο τα 2 τελευταία χρόνια, όταν δεν της γίνεται το «χατίρι», εδράζεται στην ιδιοκτησιακή λογική που τη διαπνέει απέναντι σε αυτό.
Ταυτόχρονα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η ακροδεξιά στροφή και ρητορική της που παραπέμπει στη μετεμφυλιακή και χουντική περίοδο.
Η αποχώρησή της από το Δ.Σ. λόγω μη συγκρότησης προεδρείου είναι ο «φερετζές». Εγκλωβισμένη στην ευκαιριακή και «κουτοπόνηρη» τακτική της, δημιούργησε η ίδια το αδιέξοδο στο Δ.Σ. Για αυτό και δεν απάντησε ποτέ και δε θέλησε να ξεκαθαρίσει τη στάση της στη συγκρότηση Δ.Σ. Παρά τις προσπάθειές μας να δεσμευτεί καθαρά και χωρίς υπεκφυγές στη διαδικασία συγκρότησης Δ.Σ. Και έφτασε στο έσχατο σημείο, άκουσον – άκουσον, να λέει πως είναι υπέρ του να γίνουν εκλογές στο σωματείο! Λες και κάνει χάρη στους συναδέλφους! Και δεν είναι υποχρέωση, δημοκρατική και καταστατική!
Ταυτόχρονα, ο απόλυτος μηδενισμός όλων αυτών που πέτυχε το εκπαιδευτικό κίνημα από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΕΚ – ΑΣΕ τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε αποστράτευση τους συναδέλφους και δημιουργεί απογοήτευση αντί οι νίκες και η υλοποίηση χρόνιων αιτημάτων για τα οποία δόθηκαν σκληροί και μακρόχρονοι αγώνες να γίνουν έναυσμα, πιο μαχητικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε τα εκπαιδευτικά και εργασιακά αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα.
Τον τελευταίο χρόνο, στο σωματείο με ευθύνη των ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, η συνδικαλιστική αντιπαράθεση κατρακύλησε σε επίπεδα που προσβάλουν την ιστορία και τους αγώνες του σωματείου αλλά και τους συναδέλφους. Χρησιμοποιήθηκε κάθε λογής πρακτική, από ψέματα, προσωπικές επιθέσεις, συκοφαντίες, ύβρεις, όλα υποταγμένα σε έναν αρρωστημένο συνδικαλισμό που μόνο λόγο ύπαρξης έχει την αυτοεπιβεβαίωση συνδικαλιστών, τη ψηφοθηρία με κάθε τρόπο και μέσο. Φυσιολογική κατάληξη αυτής της κατάστασης ήταν να επιδεινωθεί περαιτέρω η μεγάλη έτσι κι αλλιώς αποστασιοποίηση των συναδέλφων από τις συλλογικές διεργασίες του σωματείου. Η λογική της ανάθεσης έχει πάρει πλέον δραματικές διαστάσεις. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ανδρώνεται περισσότερο η «ατομική λύση» των προβλημάτων και η απαξίωση της σωματειακής ζωής.
Η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα δυσλειτουργίας του Δ.Σ. επέτεινε το πρόβλημα. Η «λογική» τους συμπυκνώνεται στο ότι μόνο αυτοί είναι άξιοι να εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς. Έχουν αυτοχριστεί ηγέτες και σωτήρες του κλάδου, φτάνοντας στο παράλογο και παράδοξο να απαιτούν να συγκροτήσουν προεδρείο μόνοι τους. Και κάθε φορά που υπήρχε αναγκαιότητα ενωμένοι να παλέψουμε, δεν έχαναν ευκαιρία να επιτίθενται και να διασπούν τους συναδέλφους. Είναι επίσης άξια απορίας η εκκωφαντική σιωπή τους μπροστά στην προσπάθεια εθνικιστικών κύκλων να μετατρέψουν τα σχολεία μας σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού.
Ούτε οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ απάντησαν στη δημόσια τοποθέτησή μας να δεσμευτούν για τη στάση που θα
κρατήσουν στη συγκρότηση προεδρείου. Έναν ολόκληρο χρόνο δεν τοποθετήθηκαν καθαρά για τη στάση που θα κρατούσαν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας συγκρότησης.
Ζητάμε από όλες τις παρατάξεις να δεσμευτούν πριν τις εκλογές δημόσια για τη στάση που θα κρατήσουν στη συγκρότηση του επόμενου Δ.Σ. Αν δεν το κάνουν θα σημαίνει πως όλο αυτό τον καιρό κοροϊδεύουν τους συναδέλφους.
Ως ΣΥΝΕΚ δηλώνουμε για άλλη μια φορά δημόσια:
Θα ψηφίσουμε αναλογικά – αντιπροσωπευτικά. Με φανερή ψηφοφορία. Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Το μόνο προαπαιτούμενο που βάζουμε είναι να γίνει συγκρότηση όλων των θέσεων του προεδρείου. Για να γίνει αυτό πρέπει όλες οι παρατάξεις να δεσμευτούν δημόσια για τη στάση τους. ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Να σταματήσουν τα παιχνιδάκια σε βάρος του σωματείου.
Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους!
Δημοκρατία και συλλογικότητα στη βάση των διεκδικήσεών μας
Η αγωνιστική και αποτελεσματική δράση του σωματείου μας στηρίζεται στη ενεργό συμμετοχή όλων μας.
Σταθεροί στην αντίληψη μας ότι μόνο με ενωτικούς μαζικούς αγώνες μπορούμε και να βάλουμε να φραγμούς σε αντιδραστικά σχέδια για το δημόσιο σχολείο αλλά και να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, συνεχίζουμε με βασικό άξονα την αυτοτέλεια του Συνδικάτου, να παλεύουμε μέσα στο Σωματείο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών και του δημόσιου σχολείου.
Με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή και παρέμβαση του κάθε συναδέλφου στη δημόσια ζωή του σωματείου (συνέλευση, ημερίδες, εκδηλώσεις, κλπ), θα στηρίξουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα ευνοούν την εμπλοκή των “ανένταχτων” συναδέλφων στη συζήτηση και την επεξεργασία προτάσεων για τη λύση προβλημάτων, ώστε οι άγονες μικροπαραταξιακές αντιπαραθέσεις να δώσουν τη θέση τους σε πραγματικά συλλογικές- συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες.
Παραμένουμε αμετακίνητοι στην υπεράσπιση δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
- Ενιαία 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, που θα παρέχεται δωρεάν χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αναβάθμιση της ποιότητας και του περιεχομένου της εκπαίδευσης με εκσυγχρονισμό αναλυτικών προγραμμάτων, διδακτικών βιβλίων, μεθόδων διδασκαλίας, εποπτικών μέσων. Όχι στις εξαγγελίες για το νέο Λύκειο που υποβαθμίζει τη γενική παιδεία και μετατρέπει το σχολείο σε φροντιστήριο.
- Στελέχωση των σχολείων με το αναγκαίο διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό.
- Ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των δομών της ειδικής αγωγής, στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό. Κανένα παιδί εκτός της δομής που έχει ανάγκη.
- Έγκαιρη και συστηματική λειτουργία αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης των μαθητών (ενισχυτική, πρόσθετη, παράλληλη διδακτική στήριξη, ΖΕΠ, κ. ά ). Ισότιμη ένταξη – σχολική και κοινωνική – όλων των παιδιών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη σχέση τους με το εκπαιδευτικό σύστημα.
- Ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων μαθητών και των εσπερινών σχολείων, ειδική επιμόρφωση εκπαιδευτικών καθώς και πρόγραμμα σπουδών και βιβλία προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.
Με μαζικούς, συλλογικούς αγώνες προασπίζουμε και διευρύνουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το δημόσιο σχολείο, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και στα νεοφιλελεύθερα σχέδια ιδιωτικοποίησης.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Να προστατέψουν το σωματείο!
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (ΤΙΝΑ)
ΔΗΜΟΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ
ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΟΣΜΟΥΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΡΙΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΥΠΗΜΕΝΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΜΑΓΑΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ(ΕΡΜΙΝΑ)
ΜΑΝΟΥΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ(ΤΑΣΟΣ)
ΜΠΑΚΟΜΙΧΑΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΠΑΝΤΡΑΛΕΞΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΟΥΡΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΟΥΡΛΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ
ΤΖΗΜΑΓΕΩΡΓΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΖΙΟΤΖΙΟΥ ΆΝΝΑ
ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΙΟΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ