ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Η τοποθέτηση του δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιου δημάρχου Π. Κρίκη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε έναν ακόμη φορομπηχτικό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό, όπως και το τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής Λαρισαίων. Στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας Πέτρος Κρίκης τόνισε τα εξής:

«Καμιά πρωτοτυπία δεν υπάρχει και στον φετινό προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΛΑΕ κ.α. σε σχέση με τους προηγούμενους. Έχετε γίνει ικανότατοι διαχειριστές της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Υλοποιείται κατά γράμμα και δεν βγάζετε «άχνα» για το γεγονός ότι και ο φετινός προϋπολογισμός στηρίζεται κατά 70% στην τοπική φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος, αφού οι Λαρισαίοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 60εκ ευρώ από κάθε είδους φόρους, τέλη και χρέη, όπως και για έργα, ενώ η κρατική επιδότηση (ΚΑΠ) μετά από 8 χρόνια μειώσεων κατά 60% παραμένει καθηλωμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των υπηρεσιών να παρέχονται με ανταποδοτικότητα, δομές και υπηρεσίες να παραδίδονται στην επιχειρηματική δράση πχ. κολυμβητήριο Ν. Πολιτείας, ΚΟΙΝΣΕΠ σε Αθλητισμό – Πολιτισμό. Ενώ μόνο ως σύντομο ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί ότι η σημερινή κυβέρνηση υπερασπίζεται τον κοινωνικό χαρακτήρα των δήμων, όπως υποστηρίχθηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, όταν απαγορεύει στις κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, πολιτισμό, κτλ.) τις προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, αντίθετα τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα νύχια των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η φοροληστεία σας όμως είναι προσθετική σε εκείνη που επιβάλει η κυβέρνηση, με τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό να προβλέπει αύξηση κατά 1δις ευρώ σε φόρους που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός σε σχέση με πέρυσι. Σε ένα λοιπόν χειμαζόμενο λαϊκό εισόδημα η δημοτική αρχή αντί να προσπαθήσει να ελαφρύνει τα βάρη, συνηγορεί στην κατεύθυνση του φοροκηνυγητού καθώς έχει βάλει στο στόχαστρο 40.000 δημότες για να εισπράξει ποσά από 293 ευρώ. Κομπάζετε για το μεγάλο ταμείο του Δήμου ύψους 27εκ ευρώ και ρωτάμε γιατί δεν μπορεί να οδηγηθεί έτσι ώστε να πάρει μια ανάσα η λαϊκή οικογένεια του δήμου; Πχ. να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, στην Πινακοθήκη, κ.α.

Την ταξική επιλογή την οποία ακολουθείτε κάθε χρόνο φανερώνει και ο προσανατολισμός σας από ποιον πάτε να τα πάρετε και φέτος. Όταν πχ. παραμένουν στο απυρόβλητο μεγαλοοφειλέτες του δήμου που αποτελούν το 5% και χρωστάνε το 75% των χρεών (20εκ ευρώ). Ενώ για το υπόλοιπο 95% των οφειλετών σφίγγεται συνεχώς τον κλοιό με δεσμεύσεις ενημεροτήτων, αφαιρέσεις υδρομέτρων κτλ. Επίσης «σκανδαλώδης» είναι και οι μειώσεις που έχετε κάνει κατά 20% σε μεγαλοξενοδόχους, από τους οποίους προβλέπει να εισπράξει από τέλη παρεπιδημούντων ο φετινός προϋπολογισμός 22.000 ευρώ!! Αντίθετα η μείωση του 5% στα δημοτικά τέλη των κατοικιών που διαφημίζεται ως δημοτική αρχή, είναι για τα μάτια του κόσμου, καθώς εισπράττεται  κάθε χρόνο 4εκ ευρώ «ματωμένο πλεόνασμα» από τα τέλη καθαριότητας και συνολικά 12εκ ευρώ την τελευταία 3ετία. Άρα ουσιαστικά μιλάμε για αύξηση.

Το τεχνικό πρόγραμμα για άλλη μια φορά είναι ενταγμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου. Με οδηγό τον τουρισμό και το νέο χωροταξικό σχεδιασμό που υπαγορεύει το κεφάλαιο μέσα από το ΣΒΑΚ και τις αποδεσμεύσεις  δημοτικών χώρων, για να προχωρήσει στις αναγκαίες γι’ αυτό επενδύσεις. Μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που υπαγορεύει η Ευρωενωσιακή στρατηγική για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως και με τα έργα από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» που θα μπουκώσουν κρατικό χρήμα από τα «ματωμένα πλεονάσματα» του ελληνικού λαού τους μεγαλοεργολάβους.

Η ψευτοαντιπαράθεση ανάμεσα στον δήμαρχο και την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έχει να κάνει μόνο για την διαχείριση και τις καρέκλες. Διότι όλη η «γαλαζοπράσινης» απόχρωσης αντιπολίτευση συμφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική που ακολουθεί και η παρούσα δημοτική αρχή. Επομένως το πραγματικό δίλλημα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, μιας και ανοίξατε την κουβέντα, θα είναι τι δημάρχους και δημοτικές αρχές θέλουμε. Θέλουμε δημάρχους υπηρέτες των κυβερνήσεων, των εργολάβων, των ΜΚΟ και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών ή δημάρχους αγωνιστές υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων. Θέλουμε δημάρχους που βάζουνε στο περιθώριο το λαό και αποφασίζουν στους διαδρόμους των υπουργείων ή εκείνους που πάλεψαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και έξω στην πόλη για τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Και για να έχουμε και καλό ερώτημα πείτε μας κ. δήμαρχε επειδή επικαλεστήκατε στην τοποθέτησή σας ότι έχετε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τι πρωτοβουλίες πήρατε 4 χρόνια τώρα στο να κινητοποιηθεί η πόλη για τα μεγάλα προβλήματα που την απασχολούν; Τι πρωτοβουλίες πήρατε για να κινητοποιηθούν οι ζωντανές δυνάμεις της πόλης για το πρόβλημα των γραμμών του ΟΣΕ, για τις μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία σε υποδομές (αντισεισμική θωράκιση) και προσωπικό, για την ανεργία που μαστίζει τη νεολαία, για την επέκταση των νατοϊκών βάσεων στην πόλη μας κ.α.;» και καταλήγοντας συνέχισε, « αντί λοιπόν ο λαός να ψάχνει τις διαφορές μεταξύ σας (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κ.α.) είναι η ώρα να κάνει την διαφορά και να εμπιστευτεί σήμερα το ΚΚΕ με αποφασιστικότητα και να το ενισχύσει παντού όπως και στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Γιατί αποτελεί εγγύηση για δυνατό εργατικό – λαϊκό κίνημα ενάντια στη δράση των μονοπωλίων και στο σύστημά τους και όχι απλά και μόνο στους διαχειριστές του αστικού κράτους, για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές. Έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ