Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

«Ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, υπενθυμίζει, ότι υπάρχει και η Ευρώπη της αλληλεγγύης που προλαμβάνει, αλλά και προστατεύει τα έθνη που την αποτελούν από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Χαίρομαι γιατί η πρωτοβουλία σας αυτή έρχεται ακριβώς την ώρα που λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές

αμφισβητούν το μεταπολεμικό επίτευγμα της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην βουλή για την «πρόταση αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».

Ο Θεσσαλός πολιτικός καλωσορίζοντας στην Αθήνα τον Κύπριο Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη, εξέφρασε τη χαρά του «γιατί επιλέξατε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως πρώτο από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ, προκειμένου να ενημερώσετε για τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης των καταστροφών, είτε φυσικών όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι πλημμύρες είτε των ανθρωπογενών, όπως είναι οι τρομοκρατικές ενέργειες με πολλαπλές απώλειες, αλλά και οι επιδημίες, είναι πρώτιστης σημασίας στο σύγχρονο κόσμο. Δυστυχώς, έως σήμερα σε πολλά κράτη, όπως και στην Ελλάδα, ο τομέας αυτός έρχεται στην επιφάνεια μόνο όταν το επιβάλλει η ενίοτε τραγική επικαιρότητα. Θυμίζω, ότι στη χώρα μας σε λιγότερο από 10 μήνες βιώσαμε δύο τέτοιες μεγάλες τραγωδίες. Η μία ήταν στην Μάνδρα της Αττικής, όπου έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες 23 συμπολίτες μας και η άλλη ήταν στο Μάτι, όπου χάθηκαν από την πύρινη λαίλαπα 100 άνθρωποι, ο τελευταίος μάλιστα έφυγε πριν από λίγες ημέρες.

Οι καταστροφές αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή περιορισθεί, αν υπήρχε η σωστή προετοιμασία και πρόληψη, αλλά και εν συνεχεία η έγκαιρη και ορθή παρέμβαση. Δεν θα αναφερθώ σε ευθύνες, άλλωστε, τις ερευνά η δικαιοσύνη. Το ζητούμενο είναι να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων θλιβερών φαινομένων, τα οποία ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμε, αν δεν υπάρξει συντονισμένη και ολιστική παρέμβαση, αν δεν επανασχεδιάσουμε την πολιτική προστασία εξαρχής και με βάση ένα κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό».

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι «η απόφαση για το rescEU για πρώτη φορά περιλαμβάνει εναέρια μέσα πυρόσβεσης, μέσα έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης». Μάλιστα είπε ότι «η Ελλάδα ευλόγως θα πρέπει να είναι μία από τις χώρες διασποράς αυτών των περιφερειακών δομών, καθώς είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες στις φυσικές καταστροφές». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η συμφωνία για έναν κοινό μηχανισμό θα αποβεί πολλαπλά αποτελεσματική. Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, πυρκαγιών, όπου τα εναέρια μέσα δεν επαρκούν ή είναι πεπαλαιωμένα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η έγκαιρη βοήθεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού μπορεί να δράσει καταλυτικά».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι ένα ακόμα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ένα θετικό βήμα για περισσότερη Ευρώπη της Αλληλεγγύης και χαιρόμαστε διπλά, γιατί το έργο αυτό φέρει τη σφραγίδα ενός Έλληνα, τη δική σας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ