ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

H Α τάξη του ΓΕ.Λ Τυρνάβου στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου Κονταριώτισσας, το μοναδικό προσκύνημα του οσίου στην Ελλάδα. 

Η Ιερά  Μονή ιδρύθηκε το έτος 1983 στην ειδυλλιακή θέση «Παναγία», στον υψηλότερο γήλοφο, στη ράχη του Αδριανού της Αρχαίας Πιερίας, σε ιδιόκτητα χωράφια, που αγόρασαν οι Μοναχές, σαν Ιδιωτικό Ησυχαστήριο κι από τότε συνεχώς κτίζεται κι ανακαινίζεται. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Μονής , μπροστά σου, ανατολικά, βλέπεις, όχι πολύ μακριά τις καταγάλανες και φημισμένες Πιερικές ακτές μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο, την Νύμφη του Βορρά, την όμορφη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα και στο βάθος ψυχική ανάσα προς το Αγιώνυμον Όρος, τον Άθωνα, με την καταπληκτική φυσική και πνευματική ακτινοβολία, το Περιβόλι της Παναγίας μας, που στέλνει συχνά τις πνευματικές ευωδίες του στο μικρό κήπο της Μονής.

Η θέα από την περιοχή είναι μοναδική. Βορειοανατολικά, ξεχύνεται η όμορφη πόλη της Κατερίνης, η καρδιά του Ν. Πιερίας, που μοιάζει να την κρατά το Μοναστήρι στην αγκάλη του, ενώ στα δυτικά, απλώνονται τα δασωμένα Πιέρια, με τα όμορφα χωριά, που παίρνουν μια υπερκόσμια όψη στο ξεψύχισμα του ήλιου, δίπλα στον επιβλητικό και πολυσυζητημένο Όλυμπο, που προβάλλει Νοτίως της Μονής, με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές και τα δροσερά νερά του και τις πάντοτε νυμφοστολισμένες από τα χιόνια, ψηλότερες κορφές του, για να μας θυμίζει με το λευκό του χρώμα, την αγνότητα τούτου του βουνού και τη φωτεινότητά του, που την οφείλει σε μία μεγάλη και υπέροχη ασκητική φυσιογνωμία, τον Όσιο Διονύσιο.

ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Ιερά Μονή αν και κτιριακά δεν έχει ολοκληρώσει το σχέδιό της, είναι όμως συν Θεώ, πάρα πολλά, αξιόλογα και θαυμαστά όσα έγιναν σε αυτά τα ολίγα χρόνια, με πίστη, με υπομονή, με αδιάλειπτο προσευχή, με υπεράνθρωπες και αιματηρές θυσίες της Αδελφότητος, σε εντυπωσιάζει από μακριά ακόμη, καθώς ξεχωρίζει σαν στολίδι στο λόφο, περικυκλωμένη από πράσινη ομορφιά. Η αρχιτεκτονική και η μεγαλοσύνη της, διακρίνονται από την επιβλητική της είσοδο. Αλλά η εικόνα που αντικρίζεις μόλις μπεις μέσα στη Μονή πραγματικά σε καθηλώνει. Στο κέντρο της Ανατολικής αυλής του Μοναστηριού, είναι θεμελιωμένο, το μεγαλύτερο θαύμα της Αγάπης του Θεού σε τούτη τη Μονή. ” Το Καθολικό της”, ( Κεντρικός Ναός ), Αγιορείτικου τύπου.

Ο Ιερός αυτός Ναός, η καρδιά της Μονής, ξεκίνησε  δι’ ευχών, προσευχών και ευλογιών του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου, ο οποίος εξ αρχής, θεία νεύσει, ονοματοδότησε αυτόν τον Ναόν προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, Ζωοδόχου Πηγής, διά να θυμίζει στις μοναχές, την Πρώτη Γερόντισσα και Έφορο του Μοναχικού Βίου, την Παναγία μας, αλλά και σε όλους τους φιλόθεους προσκυνητές, τα ζωοπάροχα νάματα που χαρίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, διά της Θεοτόκου, στον κόσμο, αλλά και στον προστάτη της Όσιο Εφραίμ, τον “Άγιο των Δακρύων”. Το καθολικό συμπληρώνουν δύο Παρεκκλήσια προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Πορφυρίου. Υπάρχουν  τρία υπέργεια βυζαντινά κατανυκτικά Παρεκκλήσια  της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και των Αγίων Αποστόλων. Κατά την Πανήγυριν της Ιεράς Μονής – 28 Ιανουαρίου 2006 – εις την Μνήμην του Προστάτου αυτής, Οσίου Εφραίμ του Σύρου, «του Αγίου των Δακρύων», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, k. Αγαθόνικος, υποδέχθηκε την «Θαυματουργόν Εικόνα της Παναγίας της Δακρυρροούσης», ως Εφέστιον Εικόνα της Ιεράς Μονής, την οποίαν εκόμισε ο Σεβαστός Καθηγούμενος της Ιεράς Σκήτεως του Προφήτου Ηλιού, Αγίου Όρους, π. Ιωακείμ μετά Πατέρων της φιλοθέου συνοδείας αυτού. Η Ιερά Εικόνα ιστορήθηκε εις το αγιογραφείον της Ιεράς Σκήτεως και εχρίσθει υπό μυρελαίου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. Αγαθονίκου. Η μνήμη της Θαυματουργού Εικόνος «Παναγίας της Δακρυρροούσης», τιμάται μεγαλοπρεπώς διά Ιεράς Αγρυπνίας στις – 17 Φεβρουαρίου – .

Τα κτίρια συμπληρώνουν το Σκευοφυλάκιο, η Γραμματεία, το Ηγουμενείο, το Συνοδικό, η Τραπεζαρία, το Μαγειρείο, το Προσφορείο, το Αρτοποιείο (με τον παραδοσιακό φούρνο)  και βεβαίως τα Κελιά των Αδελφών και τα Εργαστήρια της Ιεράς Μονής. Επίσης, η Έκθεση Εργοχείρων, το Θυρωρείον, το Εξομολογητήριον, με το κατάλυμα του Πνευματικού και του Εφημερίου της Μονής. Το Κιόσκι και το φιλόξενο Αρχονταρίκι που έχει άμεση λειτουργικότητα με τον Ναό. Στην συνέχεια σε περίοπτη θέση που βλέπει στον Όλυμπο και στέκει σαν παρατηρητήριο, διακρίνονται ο Πύργος της Μονής, το Παρεκκλήσιον του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, η Βιβλιοθήκη και το Παρεκκλήσιον της Αγίας Πρωτομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης. Συνεχίζουν το Εκθετήριο των παραδοσιακών προϊόντων, το Βιβλιοπωλείον, ο μικρός Ζωολογικός κήπος και άλλοι εξωτερικοί επισκέψιμοι χώροι.

Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς τον Προστάτη της Όσιο στις 28 Ιανουαρίου, και κατά την ημέρα αυτή ιδιαίτερα, πλήθη προσκυνητών συρρέουν, που ενισχύονται και παραμυθούνται από τη Χάρη του Οσίου Εφραίμ, δέχονται τις θαυματουργικές Του πρεσβείες και προσκυνούν με ευλάβεια και πίστη τη χαριτόβρυτη εικόνα Του και τα ευωδιάζοντα Άγια Λείψανά Του.

Κείμενο Κ. Πατσή με πληροφορίες από (imociosefraimsyr.gr), φωτο Δ. Παιδής

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ