ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ” ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων θα πραγματοποιήσει «Ιστορική Περιήγηση» στο βόρειο τμήμα της πόλης μας και σας προσκαλεί σ’ αυτόν τον ξεχωριστό και γεμάτο «εκπλήξεις» γνώσης, περίπατο.

Αφετηρία και σημείο εκκίνησης θα είναι το «Γενί Τζαμί» – πρώην Μουσείο, στην Πλατεία Λαού, την Τετάρτη, 26 Δεκέμβρη 2018 και ώρα 11.30΄.

“Κάθε δρόμος και στενό της πόλης μας, κάθε σπίτι και δημόσιο οίκημα κρατάει καλά φυλαγμένα μυστικά, που κάποια απ’ αυτά θα τολμήσουμε να τα αποκαλύψουμε.

  1. Το σημείο συνάντησης και η αφετηρία της εξόρμησής μας θα είναι το «Γενί Τζαμί», πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο (Πλατεία Λαού). Πλούσια η συμβολή στον πολιτισμό της πόλης μας αυτού του ξεχωριστού μνημείου, που γνώρισε κι με την σειρά του κι αυτό τον «ανώτερο πολιτισμό» του ναζισμού και του φασισμού.
  2. Η «Νέα Αγορά» που αποτύπωνε τον διατροφικό πλούτο της Λάρισας. Γνώρισε από πρώτο χέρι την λεηλασία και τη «Νέα Τάξη» που μας επιβλήθηκε από τους καταχτητές …
  3. Οι χώροι όπου στεγάστηκαν τα ντόπια δοσιλογικά πρόθυμα φερέφωνα – Ε.Α.Σ.Α.Δ., λεγεωνάριοι, ΕΣ.Ε.Θ., Ε.Ε.Ε. – όπως τα ξενοδοχεία «ΕΡΜΗΣ» και «Πανθεσσαλικόν» …
  4. Το Κουτλιμπάνειο Νοσοκομείο, όπου διαδραματίστηκαν διάφορα γεγονότα θλιβερά και απάνθρωπα, όπως ηρωικά και ανθρωπιστικά …
  5. Η Ασφάλεια και το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα όπου μαρτύρησαν χιλιάδες συμπολίτες μας και πολλοί απ’ αυτούς «άφησαν» εκεί την τελευταία τους πνοή, όπως ο Άκης Μπάτζιος, ο γεωπόνος Ανδρέου, Σίλας Λουλές και πλήθος άλλων γνωστών και αγνώστων αγωνιστών …
  6. Οι δρόμοι της Λάρισας βαμμένοι με το άλικο αίμα των κοινωνικών αγωνιστών από του πρωίμου αγροτικού κινήματος, του εργατικού κινήματος, της Αντίστασης, της Δημοκρατίας, φωσφορίζουν δείχνοντας τη φορά ακόμα και σήμερα, «την λεωφόρο της κοινωνικής απελευθέρωσης».
  7. Το «Φρούριο», τα «Ταμπάκικα», ο Πηνειός, η Βενιζέλου, η Παπαναστασίου, η Φιλλελήνων, η Πανός, η Κύπρου, Κεντρική Πλατεία και κάθε άλλη γωνιά και σπιθαμή μιλούν και διδάσκουν … αγώνα για την Λευτεριά, την Ειρήνη, την Κοινωνική Απελευθέρωση!!!
  8. Η «ηρωική πόλη» όπως έγραψε κάποιος Λαρισαίος επαναστάτης, «έχει μεγάλη επαναστατική και δημοκρατική ιστορία. Στάθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των λαϊκοδημοκρατικών κινημάτων που ξετυλίχθηκαν στην Ελλάδα … Η Θεσσαλία είναι τεράστιο δημοκρατικό φρούριο…»

Πιστεύουμε πως με την συμβολή μας αυτή, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων πρωτοβουλιών, συμβάλουμε στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, παρατηρώντας την όχι μόνο από την βιβλιογραφία και τις διαλέξεις, αλλά και μέσα από γεωγραφική – οικιστική αποτύπωση, ώστε να γίνεται πιο κατανοητή και αφομοιώσιμη η ιστορική γνώση.

  • Προηγήθηκαν από το 2015 τρεις άλλες περιηγήσεις στην πόλη της Λάρισας στη (1)Νότια πλευρά της, στην (2)Δυτική, (3)πέραν του Πηνειού και τώρα στο Βόρειο τμήμα της πόλης.
  • Το ξεκίνημα του περιπάτου αρχικά είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει από την Κεντρική Πλατεία, αλλά λόγω της πιθανότητας βροχής και αφού συνεννοηθήκαμε με το Διαχρονικό Μουσείο, η συνάντηση θα γίνει στον κλειστό χώρο του «Γενί Τζαμί» – πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Βενιζέλου, Αμαλίας και 31ης Αυγούστου. Σε περίπτωση δυσκολίας περιπάτου λόγω του καιρού, θα προβάλουμε προφορικά την περιήγηση με την μορφή φωτογραφιών (Power Point)”, σημειώνουν οι διοργανωτές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ