ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ “ΔΕΛΗΧΕΙΑ” ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή  τα «Δελήχεια» στο Δαμάσι Τυρνάβου. Οι κάτοικοι του χωριού αλλά και πολλοί απόδημοι Δαμασιώτες κατέκλυσαν  την αίθουσα εκδηλώσεων του «Δελήχειου Ιδρύματος».  Η εκδήλωση άνοιξε με  τη Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου υπό τη διεύθυνση του κ. Θέμη Σαμαντζή.

Αμέσως μετά ο δήμαρχος Τυρνάβου και πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης  ευχήθηκε  για τις άγιες και γιορτινές μέρες. Αναφέρθηκε επίσης στην προσφορά προς τον τόπο των μεγάλων δωρητών – ευεργετών Αντώνιο και Ευαγγελία Δεληχά. Ο κ. Σαρχώσης δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σωστή λειτουργία του «Δελήχειου» Ιδρύματος και την  προσφορά στην τοπική κοινωνία του Δαμασίου.

Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και από το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Σαρχώσης ανέλαβε και την θέση του προέδρου του Ιδρύματος.

Στόχος της διοίκησης που ανέλαβε από το 2014 είναι η  ακόμα περισσότερο ανάπτυξη του ιδρύματος. Συγχάρηκε τους επιτυχόντες μαθητές στα ανώτατα και ανώτερα ιδρύματα  και μάλιστα με  τάση ανοδική.

Επίσης στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τυρνάβου αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στο χωριό όπως η αποχέτευση  του Δαμασίου, το σημαντικότερο έργο  όλων των εποχών για το Δαμάσι ευχαριστώντας για το έργο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Αναφορά έκανε επίσης  για την αναβάθμιση του γηπέδου του Δαμασίου αμέσως μετά τις γιορτές, σε άλλα έργα που αφορούν και το Δαμάσι αλλά και στην ανακαίνιση του Κοιμητηρίου.

Ακολούθησε  χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιώργο Τσανάκα και τον περιφερειακό σύμβουλο και π. αντιπεριφερειάρχη  Θεσσαλίας κ. Θανάση Παιδή ο οποίος πάντα επισκέπτεται το χωριό και είναι ιδιαίτερα αγαπητός.

Ακολούθησαν   τα παιδικά χορευτικά τμήματα με παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς όπου την επιμέλεια είχε ο κ. Πέτρος Δημάκης.

Από τα έσοδα του Δελήχειου Ιδρύματος  χρηματοδοτήθηκαν οι φορείς με οικονομική ενίσχυση: Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου, Αθλητικός Σύλλογος «Δαμασιακός», τοπικό πρακτορείο εφημερίδων, Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, Παιδικός Σταθμός.

Ακολούθησαν σε ανίψια, βαφτιστήρια οικονομική ενίσχυση  και   βραβεύσεις σε αριστεύσαντες μαθητές και επιτυχόντες του έτους 2017 -18, σύμφωνα με την αντίληψη του δωρητή.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ενθυμήσεις» του Αντώνη Δεληχά από τον επιμελητή της έκδοσης κ. Ψύρρα Θωμά

Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκε το βιβλίο της κ. Άννας Γιαλούρη με τίτλο «Το Κάστρο του Δαμασίου».

Πολλές ευχαριστίες επίσης στις κυρίες του Παιδικού Σταθμού του Δελήχειου Ιδρύματος Μαρία Γκουντελίτσα και Παναγιώτα Σαλτζίδη

Τον συντονισμό είχε με επιτυχία η υπεύθυνη του Ιδρύματος κ. Βασιλική Σακούτσιου.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Οι βραβευθέντες μαθητές   από «Δελήχειο» Ίδρυμα είναι: Μουσιάρη Αγάπη, Αγραφιώτης Μαρία Μπάμπαλης Αθανάσιος, Μουσιάρη Άννα, Λέτσιος Αθανάσιος, Νταμπαλέτσιου Αικατερίνη,  Ζορμπά Μαρία – Ιωάννα,  Γκουντελίτσα Μαρία, Οικονόμου Θεόδωρος, Ματράκη Ιωάννα, Δεληχά Ηλιάννα Ζορμπά Ανθή, Κουϊκη Ειρήνη, Λάμπρου Ιωάννα Μουσιάρη Όλγα,  Δημάκης Δημήτριος,  Δημάκη Στέλλα, Παπκώστας Γεώργιος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ιερέας του χωριού πρωτ. Γεώργιος Τζήκας,  ο πρόεδρος τυ Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάσος Ψύρρας, οι αντιδήμαρχοι κ. κ. Φανή Μπίλιου και οι κ. Χρήστος Τσιόπας, Κωνσταντίνος Κουλιός και Γιώργος Μπανταβάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι  ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου κ. Γρηγόρης Λέτσιος και του νηπιαγωγείου κ. Αλεξία Σταυροπούλου, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δαμασίου κ. Γιώργος Μανίκας, τοπικοί σύμβουλοι, συγγενείς των δωρητών και πλήθος κόσμου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΕΛΗΧΕΙΟΥ

Το «Δελήχειο» Ίδρυμα, ως Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ), με έδρα το Δαμάσι Τυρνάβου, δημιουργήθηκε με αφορμή τη μεγάλη δωρεά των ιδρυτών του Αντωνίου και της Ευαγγελίας Δεληχά, οι οποίοι λόγω της μεγάλης τους αγάπης για την ιδιαίτερη πατρίδα του Αντωνίου Δεληχά, το Δαμάσι Τυρνάβου, αποφάσισαν να δωρίσουν χρήματα και ακίνητη περιουσία στην πατρίδα τους και στους φιλοπρόοδους κατοίκους αυτής. Έτσι, με τα χρήματα ανεγέρθη σε δημοτικό οικόπεδο το παραδοσιακό κτίριο του «Δεληχείου» Ιδρύματος στο Δαμάσι, όπου στεγάζεται το Κ.Α.Π.Η Δαμασίου, ο παιδικός σταθμός, το παράρτημα της δημοτικής βιβλιοθήκης Τυρνάβου ενώ υπάρχει και η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων όπου διδάσκονται τα μαθήματα της μουσικής σχολής του Δήμου.

Συγχρόνως, με τα μισθώματα από τη χρήση βιοτεχνικού ακινήτου στο περιστέρι Αττικής, όπου κληροδότησε ο Αντώνιος Δεληχάς με τον θάνατό του προς το Αυτοτελές Κληροδότημα «Αντωνίου και Ευαγγελίας Δεληχά», επιβραβεύονται με χρηματικά βραβεία, με τη θέληση του διαθέτη, οι αριστούχοι μαθητές καταγόμενοι από το Δαμάσι, οι σύλλογοι και φορείς του χωριού, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι γονείς.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ