Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Χαιρετισμό στη σημερινή Α’ Αγιολογική ημερίδα του Τυρνάβου που ήταν αφιερωμένη στον πολιούχο Αγιο Γεδεών, απηύθυνε ο δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης αναφέροντας τα εξής:

“Σας υποδέχομαι στη πόλη μας με ολόθυμη χαρά και σεβασμό και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί μας δίνετε η ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στην πόλη του Τυρνάβου την σημερινή ημερίδα αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του πολιούχου μας Αγίου Γεδεών

Σας υποδεχόμαστε στην πόλη που ο λαός της έκτιζε και κτίζει εκκλησίες για να εξαγνίζεται και να εξομολογείται και σχολεία για να ανοίγει τα μάτια του και να μη φοβάται τα σκοτάδια. Στην πόλη αυτή υπήρξαν δάσκαλοι σπουδαγμένοι και «επιφανείς του γένους» που κρατήσαν άσβεστη τη φλόγα της ελληνικής ψυχής και γλώσσας μέσα σε χρόνους δύσκολους και ζοφερούς.

Γι αυτό εδώ σ αυτή τη πόλη υπάρχουν πολλές εκκλησίες και εκκλησάκια που καίνε ακόμα λάδι στο καντήλι και ξεχύνουν φως «ιλαρόν» παραμυθίας και οικείωσης με τη ζωή και τον θάνατο.

Η επέτειος του μαρτυρίου του Αγίου μας είναι καίρια στιγμή να οξυνθεί η μνήμη και να συναντηθεί με το λόγο, αναδεικνύοντας τη μαρτυρική πράξη ως στιγμή στοχασμού, που μπορεί να φωτίσει το αύριον της ζήσης μας.

Γιατί έχουμε την ανάγκη αναστοχασμού πάνω στις αρετές της πίστης και είναι συναρπαστικό να σκιαγραφηθεί και να κατανοηθεί υπό το βλέμμα της πίστης η διαδρομή προς το μαρτύριο. Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε πως με τις αρετές της πίστης τα ανθρώπινα όρια διαρρηγνύονται και επικοινωνούν με το καθολικό.

Εύχομαι μια φωτεινή μέρα!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ