ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο “ΡΑΦΑΗΛ” ΑΛΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η “ΣΟΦΙΑ” ΜΕ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ

Η πρώτη κακοκαιρία του νέου έτους «Ραφαήλ» η οποία απασχόλησε τη χώρα μας την Παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2019, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 απομακρύνεται ανατολικά και έτσι ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, με εξαίρεση τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα

όπου θα σημειώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες έως τις απογευματινές ώρες.

Από τις βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας όμως, από τα βορειοδυτικά νέο κύμα κακοκαιρίας η «Σοφία» θα αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας, αρχικά το Ιόνιο και τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύκτας σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο (Χάρτης 1).

 

Χάρτης 1. Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού της κακοκαιρίας «Σοφία», καθώς επίσης και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις πρώτες πρωινές  ώρες της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου 2019.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία», θα είναι το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται η κίνηση των πολικών αέριων μαζών, καθώς επίσης και η εκτιμώμενη χιονόστρωση. 

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική και Κεντρική Στερεά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου 2019.

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, οπότε θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας από τον παγετό, όπως:

  • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
  • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
  • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
  • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης,

εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

και εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

meteo.gr Ιωάννης Κωλέτσης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ