ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Παραμένουν σε ισχύ οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για δριμύ ψύχος τις επόμενες ημέρες που θα μετατρέψουν τη Θεσσαλία σε Σιβηρία με την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιανουαρίου να θεωρείται η ψυχρότερη μέρα με ολικό παγετό και με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το meteo.gr οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη στις κυριότερες πόλεις του νομού Λάρισας διαμορφώνονται ως εξής:

Λάρισα

Σάββατο: -11

Κυριακή: -8

Δευτέρα: -12 Ολικός παγετός

Τρίτη: -13 Ολικός παγετός

Τετάρτη: -7

Τύρναβος

Σάββατο: -9

Κυριακή: -9

Δευτέρα: -10 Ολικός παγετός

Τρίτη: -14 Ολικός παγετός

Τετάρτη: -9

Φάρσαλα

Σάββατο: -4

Κυριακή: -5

Δευτέρα: -6 Ολικός παγετός

Τρίτη: -8 Ολικός παγετός

Τετάρτη: -4

Ελασσόνα

Σάββατο: -8

Κυριακή: -7

Δευτέρα: -9 Ολικός παγετός

Τρίτη: -11 Ολικός παγετός

Τετάρτη: -7

Αμπελώνας

Σάββατο: -7

Κυριακή: -7

Δευτέρα: -8 Ολικός παγετός

Τρίτη: -10 Ολικός παγετός

Τετάρτη: -7

ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΣΟΦΙΑ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο 05/01, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Το Σάββατο 05/01 αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες. Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. (Χάρτης 1). Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Χάρτης 1. Η θέση ενός ακόμη βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με την κακοκαιρία «Σοφία», καθώς επίσης και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου 2019.

 

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα) (Χάρτης 2).

 

  

Χάρτης 2. Οι εκτιμώμενες θερμοκρασίες (αριστερά) τις πρώτες πρωινές και (δεξιά) τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 05/01/2019 (πατήστε για μεγέθυνση).  

 

Ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας, όπως:

 • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
 • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
 • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
 • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης,

εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

 • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
 • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
 • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
 • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

και εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

 • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
 • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
 • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
 • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
 • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

meteo.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com