ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΝ ΥΠΑΑΤ Σ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Υπόμνημα των αγροτικών συλλόγων του δήμου Τυρνάβου

Με το παρόν υπόμνημα επαναλαμβάνουμε τις θέσεις και τα αιτήματα των αγροτικών συλλόγων τις περιοχής μας , αιτήματα που όπως τα χαρακτηρίζουμε είναι αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς . Διεκδικούμε να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα των εξευτελιστικών τιμών που για άλλη μια φορά είχαν τα προϊόντα μας,

να δοθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των παραγωγών οι οποίοι πέφτουν θύματα των μεγάλο εμπόρων και μεγάλο βιομηχάνων οι οποίοι κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών και των καταναλωτών. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ροδάκινα και τα σταφύλια όπου πωλούνται 0.40€ από τον παραγωγό φτάνουν να πωλούνται στους καταναλωτές 1.70€! Καθαρή αισχροκέρδεια).

Διεκδικούμε τη μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο είναι δυσβάστακτο . Δε νοείται αυτή τη στιγμή να πληρώνουμε αγροτικό πετρέλαιο για να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας σε τιμή 1.40 έως 1.50€ το λίτρο ,ενώ η μέση τιμή αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε. είναι  0.60€ .

Και παράλληλα η Ελλάδα δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές με 0.44€ το λίτρο !.

Πληρώνουμε τη διπλάσια τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη για γεωργικά φάρμακα ,λιπάσματα ,σπόρους . Διεκδικούμε την ουσιαστική αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και των παραγωγών που τα προϊόντα τους πλήττονται από το εμπάργκο που επιβλήθηκε  από την Ε.Ε και τη κυβέρνηση στη Ρωσία , να δοθεί άμεσα χρήμα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών γιατί τα ψίχουλα που δίνουν τα διάφορα προγράμματα (De minimis ) δε φτάνουν ούτε για ζήτω! ούτε ανταποκρίνονται στη πραγματική απώλεια. Διεκδικούμε άμεση αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς  από  το δάκο και τον παγετό . Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους το κεφάλαιο και τη παραγωγή  και να αποζημιώνει τους παραγωγούς στο 100% της ζημιάς άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις με επαρκή κρατική χρηματοδότηση .

Είναι κοροϊδία αυτό που έχουν υποστεί οι παραγωγοί του Τυρνάβου από τον ΕΛΓΑ αφού κάθε χρόνο εξαιρούνται ζημιές στη παραγωγή με διάφορα προσχήματα και φθηνές δικαιολογίες. Πρόσφατο παράδειγμα η εξαίρεση από τον ΕΛΓΑ εκατοντάδων ροδακινοπαραγωγών της περιοχής μας οι οποίοι είχαν υποστεί τεράστια ζημιά από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Η αιτιολογία του ΕΛΓΑ για την μη Αποζημίωση τους ήταν ότι η απώλεια παραγωγής τους δεν οφειλόταν στις βροχοπτώσεις αλλά σε αλλά ζημιογόνα αιτία χωρίς να μας απαντήσει ποτέ πια ήταν αυτά . Και τελευταίο παράδειγμα οι εξευτιλιστικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους αμπελοκαλλιεργητές που δίνονται αυτή την εβδομάδα .

Να αποκατασταθεί άμεσα η κατάφωρη αδικία που έχουν υποστεί εκατοντάδες αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής μας οι οποίοι εξαιρέθηκαν  αναίτια από την διαδικασία της αναμπέλωσης . Όπως γνωρίζετε η περιοχή του Τυρνάβου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τσίπουρο το οποίο αποτελεί συνώνυμο της πόλης μας αφού η παραγωγή του από τους παραδοσιακούς μικρούς Άμβυκες (καζάνια ) είναι μια παράδοση εκατοντάδων ετών  η οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εκατοντάδων αμελοκαλλιεργητών και αποτελεί συμπλήρωμα του πενιχρού αγροτικού τους εισοδήματος. Αν χαθεί η παραγωγή του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου από τους αμπελοκαλλιεργητές  χιλιάδες στρέμματα αμπελιών θα οδηγηθούν σε εκρίζωση. Οι τελευταίοι φωτογραφικοί νόμοι και διατάξεις εξυπηρετούν καθαρά τις πολυεθνικές που έχουν εισβάλει στο χώρο της ποτοποιίας και θέλουν να αποτελέσουν μονοπώλιο στην αγορά .

Όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές να έχουν δικαίωμα απόσταξης παραδοσιακού τσίπουρου τεσσάρων διήμερων όπως είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς τεχνητά  εμπόδια και περίεργες διατάξεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ