TΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΤΥΧΕΡΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Ονομάζονται τσάντες Fukubukuro και στην αρχή κάθε νέας χρονιάς, χιλιάδες άτομα στην Ιαπωνία περιμένουν σε ουρές για ώρες μέχρι να τις αποκτήσουν.

Οι Fukubukuro, ή «τυχερές τσάντες», περιέχουν αγαθά- από ρούχα ως φαγητό- ανάλογα με τα μαγαζιά που τις πουλάνε. Το περιεχόμενο είναι άγνωστο στους καταναλωτές. Αρχικά αποτέλεσαν ένα μέσο ώστε τα καταστήματα στην Ιαπωνία να απαλλάσσονται από το στοκ που είχε ξεμείνει, αλλά πλέον έχουν γίνει η ετήσια εθνική παράκρουση.

Η πώληση των Fukubukuro ξεκινάει την πρωτοχρονιά και συνήθως πωλούνται κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ή μέχρι να εξαντληθούν. Για πολλούς ωστόσο η πρωτοχρονιά έχει ταυτιστεί με τις Fukubukuro.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το πώς ξεκίνησαν οι Fukubukuro. Σύμφωνα με μία από αυτές, οι «τυχερές τσάντες» ξεκίνησαν να πωλούνται γύρω στο 1900 όταν τα πολυκαταστήματα είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ιαπωνία.

Λέγεται πως τα πολυκαταστήματα ήθελαν να απαλλαγούν από το παλιό τους στοκ πριν την έναρξη της νέας χρονιάς και έτσι άρχισαν να διαθέτουν τσάντες με μυστηριώδες περιεχόμενο, γεμάτες από απούλητα αγαθά, σε χαμηλή τιμή. Πλέον όχι μόνο τα πολυκαταστήματα στην χώρα αλλά και μεγάλες αλυσίδες όπως η Starbucks και η Armani διαθέτουν προς πώληση τις Fukubukuro. Στις μέρες μας όμως οι τσάντες δεν είναι γεμάτες με τυχαία προϊόντα που ξέμειναν, αλλά συνήθως, περιέχουν ακριβά προϊόντα που η τιμή τους θα ήταν πολύ υψηλότερη αν αγοράζονταν ξεχωριστά. Οι τιμές τους κυμαίνονται από μερικά δολάρια ως μερικές εκατοντάδες δολάρια.

www.lifo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ