Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Λάρισας με αφορμή τη θλιβερή επέτειο του θανάτου του αγωνιστή καθηγητή

Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια, το πρωΐ της 09.01.1991 πέθανε ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας μετά από τραύματα που δέχτηκε με σιδερολοστό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια  τραμπούκικης επίθεσης στελεχών της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, με επικεφαλή τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Ιωάννη Καλαμπόκα.

 

Αγωνιζόταν τότε μαζί με χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς ενάντια στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προέβλεπαν μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, πιθανό περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας κ.α.

 

Απέναντι στο μεγαλειώδες εκπαιδευτικό κίνημα της εποχής η τότε κυβέρνηση επιστράτευσε κάθε λογής αυταρχισμό απέναντι στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.  Όταν δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση με πειθαρχικά στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς και επανάληψη της τάξης για τους μαθητές ανέλαβαν δράση τραμπούκικες ομάδες φτάνοντας στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

 

Η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα μας οδηγεί και σήμερα στους αγώνες για καλύτερη παιδεία, για μόρφωση σε όλα τα παιδιά, για δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και δημοκρατικά δικαιώματα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ