ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ

Κείμενο – παρέμβαση αντιδημάρχων και στελεχών της παράταξης Καλογιάννη με αφορμή το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η κατάργηση των ΤΕΙ αποτελεί πλήγμα για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη της χώρας μας και απώλεια για την πόλης της Λάρισας η οποία χάνει ένα αυτόνομο Ανώτατο Ίδρυμα και βρίσκεται με παράρτημα ενός πανεπιστημίου γίγαντα.

Η κατάργηση των ΤΕΙ με τον τρόπο της δήθεν συγχώνευσης με τα πανεπιστήμια αποτελεί ολέθριο λάθος για τη χώρα μας, για τους παρακάτω λόγους:

Από εκπαιδευτική άποψη:

  1. Η κατάργηση της ανώτατης βαθμίδας της τεχνολογικής εκπαίδευσης θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση την ήδη υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Η καταστροφή της τεχνικής εκπαίδευσης αποτελεί για τη χώρα μας την κύρια αιτία της υποβάθμισης της εκπαίδευσης συνολικά, με καταστροφικές συνέπειες για την αναγκαία ανάπτυξη της χώρας μας.
  2. Η κατάργηση των ΤΕΙ γίνεται χωρίς καμία εκπαιδευτική και αναπτυξιακή μελέτη, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμία στρατηγική αφού γίνεται χωρίς ενιαίο νομοσχέδιο με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης. Κατά τη γνώμη μας ο μόνος λόγος για την κατάργηση των ΤΕΙ είναι η ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και συμφερόντων.
  3. Με την κατάργηση των ΤΕΙ απαξιώνονται και εγκαταλείπονται χιλιάδες πτυχιούχοι που εργάζονται επιτυχημένα εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα απελευθερώνεται ένα κενό στην Ανώτερη και Ανώτατη Τεχνολογική εκπαίδευση το οποίο σίγουρα θα καλυφτεί από ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Για την πόλη της Λάρισας

  1. Η Λάρισα χάνει το παραδοσιακό, ιστορικό και επιτυχημένο της ίδρυμα και αποκτά παραρτήματα ενός γιγάντιου πανεπιστημίου. Η έδρα των αποφάσεων, η έδρα της οικονομικής διαχείρισης και η έδρα της έρευνας δεν θα βρίσκεται στη Λάρισα αλλά στην έδρα του πανεπιστημίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  2. Η λεγόμενη συγχώνευση γίνεται με όρους ανισότητας: ενώ το πανεπιστήμιο δεν θίχτηκε στο παραμικρό, όλα τα τμήματα του ΤΕΙ δημιουργούνται από μηδενική βάση, χωρίς καμία έρευνα και καμία μελέτη. Πολλά από αυτά τα τμήματα θεωρούμε ότι είναι θνησιγενή και είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν. Αν σκεφτούμε το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, το οποίο θα καταργεί τα τμήματα χωρίς ζήτηση, και το γεγονός ότι η κατάργηση θα γίνεται με απόφαση της συγκλήτου, η κατάργηση πολλών νέων τμημάτων θεωρείται  σχεδόν βέβαιη.
  3. Ακόμα και αν στο μέλλον η εξέλιξη του πανεπιστημίου είναι επιτυχημένη, η μεταβατική κατάσταση που θα επικρατήσει, καταδικάζει τα «νέα» τμήματα της Λάρισας τα οποία για να ορθοποδήσουν εκπαιδευτικά και διοικητικά χρειάζονται τουλάχιστον μια δεκαετία.
  4. Το επιχείρημα ότι στη Θεσσαλία, μιας από τις πιο δυναμικές περιφέρειες της Ελλάδας, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ανώτατα Ιδρύματα δεν έχει βάση, αφού στην Κρήτη και την Πελοπόννησο φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από δυο πανεπιστημιακά Ιδρύματα και μάλιστα με αυτόνομη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης.

Η κατάργηση των ΤΕΙ δυστυχώς βρήκε τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς που απέμειναν στα Ιδρύματα χωρίς συνδικαλισμό, (στην Λάρισα δεν υπάρχει σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού και η ΟΣΕΠ ΤΕΙ μετά την κατάργηση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, είναι μόνο σφραγίδα  και μάλιστα υποστήριξης της κατάργησης!!!) Δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί (σαν άτομα πλέον) συμφωνούν με την κατάργηση των ΤΕΙ έχοντας σαν μοναδικό γνώμονα ένα κακώς εννοούμε προσωπικό συμφέρον. Η μόνη αληθινή φωνή υπεράσπισης των ΤΕΙ που ακούστηκε για λίγο στη Λάρισα ήταν αυτή μερικών φοιτητών καθώς και των συλλόγων του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΤΕΙ Λάρισας.

Δυστυχώς με το σύνολο των καθηγητών απέναντι, αλλά και με την σιωπηρή συναίνεση όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, ήταν αδύνατο να σώσουμε τα ΤΕΙ, πράγμα που πετύχαμε όταν επιχειρήθηκε και πάλι η  κατάργηση με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Εμείς οι παρακάτω υπογράφοντες διαφωνούμε με την κατάργηση των ΤΕΙ και πιστεύουμε ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί πλήγμα τόσο για την εκπαίδευση συνολικά όσο και για την ανάπτυξη της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά η Λάρισα αδικείται καθώς χάνει το ιστορικό της Ανώτατο Ίδρυμα. Καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή όλους τους βουλευτές του νομού μας να μη ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

 

Γιώργος Σούλτης

Θεόδωρος Καφές

Γιώργος Ζαούτσος

Θωμάς Δαούλας

Δημήτρης Ταχος

Κων/νος Τσιαούσης

Νίκος Καλτσάς

Απόστολος Σουρλατζής

Κων/νος Ζέβλας

Ευαγγελία Αργυροπούλου

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.