ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η μεγάλη επιχείρηση της 8ης ΕΜΑΚ για την ασφαλή παραλαβή «ύποπτου» φακέλου που στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με στοιχεία αποστολής από τον Ινδία, κινητοποιώντας την Πρυτανεία που με τη σειρά της κινητοποίησε τις αρχές.

Ακολουθώντας πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις επίθεσης με άνθρακα ο φάκελος συσκευάστηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους για αναλύσεις, ενώ με την απομάκρυνση του φακέλου τουλάχιστον 5 άτομα τέθηκαν σε διαδικασία απολύμανσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είχε στηθεί στην παραλία για να ακολουθήσει η μεταφορά τους στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου επίσης παρέμειναν σε ειδικό χώρο μέχρι την ολοκλήρωση εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά της ολοκλήρωση της τεράστιας επιχείρησης, στην οποία μετείχαν ακόμη αστυνομία, λιμενικό, ΕΚΑΒ, Πολιτική Προστασία και εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, τα γραφεία του 4ου ορόφου του Πανεπιστημίου θα παραμείνουν σφραγισμένα μέχρι την έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η αναστολή των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο.

Εξάλλου με αφορμή απανωτά περιστατικά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σε σχετική ανακοίνωση της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται πως όλες οι περιπτώσεις είχαν κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από την Ινδία), ενώ το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα  σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές  οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: V. Iliopoulos

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ