ΕΚΟΨΕ ΠΙΤΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 6-1-2019, η κοπή της πίτας, από τα μέλη και τους φίλους του Μουσείου της Αγροτιάς, στα Αραδοσίβια.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης έγινε ο διοικητικός απολογισμός της δράσης του Δ.Σ. και ο Προγραμματισμός Δράσης του 2019.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Μουσείου Δρ Κώστας Σαχινίδης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε, κατά την διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2018, έγιναν οι πιο κάτω δραστηριότητες :

1.Στις 7 Ιανουαρίου 2018 έγινε η κοπή της πίτας 2018

  1. Στις 2-2-2017, πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος Τρανός χορός του Μουσείου στο κοσμικό κέντρο ΦΑΝΤΑΣΙΑ στην Ελασσόνα, με την συμμετοχή της παραδοσιακής και λαϊκής ορχήστρας.
  2. Στις 25 και 26 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου οι εκδηλώσεις, του 24ου Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Πανηγυριού ”ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2018”.

Επίσης, στις 25 και 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε και η 13η Έκθεση Αγροτικών, Κτηνοτροφικών πΠροϊόντων και ειδών Λαϊκής Τέχνης.

Οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν με τη σημαντική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την παντελή απουσία του Δήμου Ελασσόνας.

-Στις 3 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στην Απελευθέρωση της περιοχής Ελασσόνας (6-10-1912) και μουσικοχορευτική παράσταση με χορούς και τραγούδια της Κίνας  και της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα συμμετείχαν τα μουσικο-χορευτικά συγκροτήματα των Φορέων:                                                                              -Πανεπιστήμιο της Βόρειας ΜΙΝΖΟΥ της Κίνας

-Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων επαρχίας Ελασσόνας                                                                                          -Σύλλογος Ποντίων Λόφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση και η όλη παραμονή του κινέζικου συγκροτήματος έγινε με δικές του δαπάνες, λόγω του κύρους και της διεθνούς καταξίωσης του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων και της συνεργασίας του με το Εθνικό Μουσείο Εθνολογίας της Κίνας.

-Στις 5 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Απελευθέρωσης των Αραδοσιβίων (5-10-1912) με μια σεμνή τελετή στον χώρο του μνημείου των αγωνιστών του 1912, στον Προφήτη Ηλία του χωριού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Επίσης, στη χρονιά που πέρασε το Δ.Σ. παρουσίασε μία αρκετά ικανοποιητική  δράση σχετικά με ένέργειες συμπληρωματικότητας και με συντήρηση του Μουσείου αλλά και με την αύξηση της επισκεψιμότητας του κοινού.  Ιδιαίτερα, για την πιο ομαλή εκτέλεση των εκδηλώσεων  διαμορφώθηκαν ειδικά καμαρίνια στην πλάτη της σκηνής, σύμφωνα με τις πάγιες καλλιτεχνικές απαιτήσεις.

Ως προς την επισκεψιμότητα του κοινού παρατηρήθηκε έντονη κίνηση με την επίσκεψη ελληνικών και ξένων συγκροτημάτων. Ιδιαίτερα πραγματοποίησαν επίσκεψη οι πιο κάτω προσωπικότητες και Φορείς:

-στις 29 Απριλίου 2018 ο Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, καθώς και ο Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Δ. Κονταξής                                                                                          – Στις 6 Μαϊου 2018 το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας                                         -Στις 25 και 26 Αυγούστου όλα τα ελληνικά και ξένα συγκροτήματα που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας

-Στις 4 Οκτωβρίου 2018 έγινε επίσκεψη Κινέζικου συγκροτήματος που αποτελούνταν από χορευτές και μουσικούς του Πανεπιστημίου NORTH MINZU της Κίνας και από υψηλόβαθμα στελέχη του

-Στις 7 Οκτωβρίου 2018, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και μέλη της Διοίκησης

  1. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έγκρισης και του Προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, και ξεκίνησε η υλοποίησή του με την συνεργασία του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρίας LOG ON ΑΕ.

Τέλος, ο κ. Σαχινίδης αφού ευχαρίστησε όσους βοήθησαν, εθελοντικά, στο έργο του Μουσείου, ανέφερε ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης του κτηρίου του Μουσείου με βαριά ευθύνη και παντελή αδιαφορία του δήμαρχου Ελασσόνας, για όλα τα προβλήματα των Αραδοσιβίων, όπως είναι τα στοιχειώδη μικροέργα αισθητικής παρέμβασης, η αποχέτευση, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και των υπαρχόντων αγωγών αμιάντου και πολλά άλλα.

Στη συνέχεια της διαδικασίας έγινε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι διατύπωσαν χρήσιμες προτάσεις δράσης και ακολούθησε η κοπή της πίτας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ