ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ Ο Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Στην παρουσίαση των βιβλίων  «Τα 3 χωριά Τόϊβασι, Καλοχώρι- Χειμάδι- Νέσσων, Ιστορία και μνήμες» του Παύλου Λάλου και «ΚΑΛΟΧΩΡΙ- Τόϊβασι- Ανθρώπων Μνήμες,  Φωτογραφικό Λεύκωμα» του Συλλόγου ΜΕΣ, που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα  στην αίθουσα του ΔΩΛ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Κώστας Σπανός, εκδότης του περιοδικού ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ,στην συνέχεια μίλησε κ. Κώστας Πάνος, φιλόλογος, η συγγραφέας-εκπαιδευτικός κα. Κούλα Λέντζιου- Τρίκου και ο συγγραφέας- γιατρός κ.Νίκος Παπαθεοδώρου, για το Λεύκωμα ΚΑΛΟΧΩΡΙ.
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ.Παύλος Λάλος, συγγραφέας .
Το βιβλίο του Παύλου Λάλου είναι μια συνολική μελέτη του πολιτιστικού αποτυπώματος (Ιστορία, Λαογραφία) των κατοίκων των 3 χωριών Καλοχώρι- χειμάδι-Νέσσων (παλιό Τόϊβασι), στην πλειοψηφία τους Ελληνόβλαχοι με ρίζες στο Περιβόλι της Πίνδου, που ολοκληρώθηκε με έρευνα 3 χρόνων. Χρειάστηκε να γίνει επίσκεψη- ταξίδι στο βουνό Γκαλισίτσα της Οχρίδας, όπου πριν έναν αιώνα οι παππούδες των Τοϊβασιτών είχαν τους θερινούς οικισμούς Πάνω και Κάτω Καλύβια Ιστόκ. Περιλαμβάνει το βιβλίο την έρευνα στο αρχείο της Κοινότητας Τόϊβασι- Καλοχωρίου, Συμβόλαια αγοράς από τούρκους Κονιάρους και 110 σελίδες αφηγήσεις κατοίκων. Τα Λεύκωμα είναι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των κατοίκων που συγκέντρωσε ο Σύλλογος ΜΕΣ Καλοχωρίου, διασώζοντας τα ήθη της περασμένης ζωής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κκ Ιερώνυμος ,ο κ.Απόστολος Μπίλλης εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής, και πλήθος κόσμου.
Κώστας Κολλάτος
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος ανέφερε:
“Η σημερινή εκδήλωση εκπέμπει μία νότα αισιοδοξίας ,είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας δοκιμάζεται σκληρά σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον το οποίο βιώνουμε όλοι για να παραμείνουμε ζωντανοί ,για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε θα πρέπει να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τον τόπος μας ,τον πολιτισμό μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά και αυτό το ρόλο έχει να παίξει η σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε  ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου .
Μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου και του λευκώματος  με αντικείμενο την άνθρωπογεωγραφία και τον ρόλο των χωριών αυτόν στην τοπική αυτοδιοίκηση,την παιδεία την παράδοση, τα τραγούδια τα ήθη και τα έθιμα,την δραστηριότητα των συλλόγων και το πλήθος μαρτυρίων των ηλικιωμένων ανθρώπων δημιουργούν μια ιστορική παρακαταθήκη .Και βέβαια  αυτός ο πλούτος δεν θα μπορούσε να έρθει στην επιφάνεια και στην δημοσιότητα αν δεν υπήρχε η ευγενική χορηγία του αγαπητού φίλου Ελευθέριου Σαΐτη .
Ενός ανθρώπου που έχει δώσει δείγματα γραφής στην τοπική κοινωνία και την αγάπη που έχει για τον τόπο του και στο χωριό του με διάθεση προσφοράς και στοιχεία όπως ο εθελοντισμός η συμμετοχή η συνεργασία και συνέργεια είναι τα στοιχεία αυτά που μας ενώνουν που μας χαρακτηρίζουν και που μας κάνουν να αρνούμαστε να ηττηθούμε ως έθνος ως λαός και ως κοινωνία ,θερμά συγχαρητήρια και πάλι στον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καλοχωρίου και σε όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ