ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ

Δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Τάσου Tσιαπλέ, για την εκχώρηση και αρχαιολογικών χώρων στο «υπερταμείο»

Τον περασμένο Οκτώβρη ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, είχαμε καταγγείλει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την προώθηση της ένταξης 10.119 δημόσιων ακινήτων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό ως «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων,

εκ’ των οποίων τα 636 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας  (157 στην Π.Ε Λάρισας, 450 στην Π.Ε Μαγνησίας, 20 στην Π.Ε Τρικάλων και 9 στην Π.Ε Καρδίτσας).

Στο «υπερταμείο» που αποτελεί ένα εργαλείο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με μπούσουλα την κερδοφορία του κεφαλαίου «αξιοποιώντας» τις υποδομές, για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτούνται επενδυτικοί όμιλοι. Θυμίζω ότι το 50% από τα κέρδη του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) πηγαίνει στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους που δημιούργησε η πλουτοκρατία, ενώ το άλλο 50% κατευθύνεται σε «επενδύσεις», με γνώμονα την κερδοφορία των μεγαλομετόχων.

Τονίζαμε τότε ότι η προώθηση στο υπερταμείο, κρυμμένων πίσω από κωδικούς του κτηματολογίου, αυτών των δημόσιων ακινήτων, ανάμεσά τους και αρχαιολογικών χώρων (Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Αρχαιολογικός χώρος Ν. Αγχιάλου, Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Τρίκκης-Ασκληπιείο Τρικάλων), Παλιό & Νέο Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων, ακόμα το κτίριο που στεγάζεται η Π.Ε Τρικάλων και ποιος ξέρει τι άλλα «φιλέτα» της Θεσσαλίας, το μόνο που εξυπηρετούσε ήταν το στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς, για «αξιοποίηση» της κρατικής περιουσίας και υποδομών με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του.

Τότε η κυβέρνηση, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει θέμα με τους αρχαιολογικούς χώρους και ότι πρόκειται για παρεξήγηση. Όμως τώρα το υπερταμείο ανακινεί το θέμα και για τους αρχαιολογικούς χώρους, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει θέμα.

Αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος, είναι πρόθυμος να πουλήσει και να παραδώσει ακόμα και αρχαιολογικούς χώρους και άλλα πολιτιστικά – ιστορικά μνημεία στους επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχώς αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη. Κατά τα άλλα, δήθεν μέτωπο εναντίον του νεοφιλελευθερισμού. Όσο ταυτίζονται στρατηγικά και στο συγκεκριμένο θέμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τόσο θα σηκώνουν τους τόνους της κάλπικης αντιπαράθεσης.

Η πείρα που ήδη υπάρχει από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις δείχνει ότι το μάρμαρο τελικά το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είτε με την αύξηση των τιμολογίων, των εισιτηρίων κ.α, είτε γιατί δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν τις εγκαταστάσεις που θα εκχωρηθούν, είτε με την χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Έτσι δημιουργούνται τα κέρδη και οι θετικοί ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Από αυτή την καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα αστικά κόμματα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.

Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και στις εθνικές, ευρωεκλογές και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών παλεύοντας ενάντια στην πραγματική αιτία που τους τις στερεί, που δεν είναι άλλη από την κερδοφορία του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, η περιφέρεια και οι δήμοι.