ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Στο κενό πέφτουν για μία ακόμη φορά οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη δήθεν μεταβίβαση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας στο «υπερταμείο», παρά το γεγονός ότι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία κλπ., ήταν εξαρχής δεδομένο ότι εξαιρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ν. 4389/2016.

Σύμφωνα με διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών, «καμία μεταβίβαση ακινήτου του Δημοσίου δεν έχει γίνει έως σήμερα στο υπερταμείο, ενώ το άρθρο 196 του Ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κλπ.

Μια απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ-υπερταμείο) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά, ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, παρά τάσσεται υπέρ των θέσεων του Δημοσίου.

Άλλωστε, ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του Ν. 4389/2016), ούτε στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο (ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018), γίνεται λόγος για «αυτόματη» μεταβίβαση των ακινήτων. Αντίθετα, γίνεται λόγος για έναρξη της διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες, αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΑ μπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στην θυγατρική εταιρεία του υπερταμείου, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ).

Επί της ουσίας, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του Ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κλπ. – άρα και του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας – από την μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Με άλλα λόγια, οι ευσεβείς πόθοι των γνωστών, τοπικών, αντιπολιτευτικών κέντρων, θα παραμείνουν τέτοιοι. Ας ψάξουν αλλού για «θησαυρούς», γιατί οι συγκεκριμένοι αποδείχθηκαν άνθρακας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ