Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο, με την αστυνομία να εκτιμά ότι συμμετείχαν περίπου 60.000 άνθρωποι. Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 200.000 άτομα. Η αίσθηση των δημοσιογράφων της «Εφ.Συν.», πάντως, είναι ότι ο αριθμός των διαδηλωτών
δεν ξεπέρασε τον αντίστοιχο του περσινού συλλαλητηρίου.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., 326 λεωφορεία έφτασαν στην Αττική για το συλλαλητήριο, εκ των οποίων τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και 2 από την Κρήτη.
Τα επεισόδια
Έντονη ήταν η παρουσία των μελών της Χρυσής Αυγής, η οποία επιχείρησε να δώσει τον τόνο στο συλλαλητήριο και πρωταγωνίστησε στα επεισόδια που έγιναν.
Τα επεισόδια έλαβαν χώρα έξω από τη Βουλή, με ομάδες διαδηλωτών να συγκρούονται με την αστυνομία μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και τους πλαϊνούς δρόμους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου «οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.ά. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».
Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας.
Πηγές της αστυνομίας μετέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εκτίμησή τους ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. «Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι το «παρών» στα επεισόδια που έγιναν με τα ΜΑΤ στον Άγνωστο Στρατιώτη έδωσαν τα υπόδικα στελέχη της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.
Η αστυνομία προχώρησε σε 12 προσαγωγές και 7 συλλήψεις μετά τα επεισόδια, ενώ σε σχετική ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι «ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού 25 αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών».
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπήρξε τραυματισμός ενός φωτορεπόρτερ, ο οποίος δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα ακροδεξιών. Οι νεαροί που του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν με ρόπαλα στο κεφάλι και τα πλευρά, ενώ του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του. Ο φωτορεπόρτερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης
Κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να χρεώσουν στην κυβέρνηση, τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο συλλαλητήριο. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε τις παραιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (δηλαδή των Όλγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα).
Στο ίδιο ύφος ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «επιτέθηκε με χημικά σε ειρηνικούς διαδηλωτές για να διαλυθεί το συλλαλητήριο», υιοθετώντας ουσιαστικά τη θέση ακραίων κύκλων από τις τάξεις των διαδηλωτών και φιλικών (προς τη Ν.Δ.) ΜΜΕ. «Θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα», προειδοποίησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, το γραφείο του πρωθυπουργού ζήτησε την απομόνωση και την καταδίκη των ακραίων στοιχείων και μελών της Χρυσής Αυγής που -σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα- έδωσαν για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο.
Επίσης η κυβέρνηση, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται με πέτρες και ρόπαλα σε αστυνομικούς για να εισβάλουν στη Βουλή» και τόνισε τα παρακάτω:
Είναι λυπηρό για τη ΝΔ και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της, που η ηγεσία της τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν.
Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ
Στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός με τραύματα στο κεφάλι μεταφέρθηκε ο φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμης, ο οποίος δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα ακροδεξιών.
Οι νεαροί τον χτύπησαν με ρόπαλα στο κεφάλι και τα πλευρά, ενώ του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.
«Μου φώναζαν “φέρε την κάμερα”, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό», κατήγγειλε ο φωτορεπόρτερ.
Από την πλευρά της, η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της, καταδίκασε «απερίφραστα» την επίθεση κατά συνεργείου της που είχε αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα. Η ΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες.
efsyn.gr