ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των δέκα πατριωτών που εκτελέστηκαν στο Σαραντάπορο Ελασσόνας στις 19/1/1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους δοσίλογους συνεργάτες τους, την ομάδα ΠΑΟ του «Μιχάλαγα»,

καθώς και επίσκεψη στη Μαρτυρική Κοινότητα Τσαριτσάνης, από τον  βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, συνοδευόμενο από μέλη της Ένωσης Θυμάτων & Καμένων Κτιρίων Μαρτυρικής Κοινότητας Τσαριτσάνης & Χωριών Επαρχίας Ελασσόνας, καθώς και από τον επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Τάκη Καρανίκα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα η εκδήλωση «Μνήμη & Χρέος, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση» την οποία χαιρέτησε ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Δρ. Αριστομένη Ι. Συγγελάκη, Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν:

α) τα δεινά των κατοίκων στην «νεκρά» ζώνη του Σαρανταπόρου, την πυρπόληση του χωριού και την εκτέλεση των αμάχων, από τον Ιωάννη Ντάλλα, πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών.

β) το Ολοκαύτωμα Δομένικου και την δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων, από τον Στάθη Ψωμιάδη, πρόεδρο του συλλόγου Οικογενειών θυμάτων ολοκαυτώματος Δομενίκου.

γ) Το ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης, από τον Θανάση Βαθράκη, πρόεδρο της  Ένωσης Θυμάτων και καμένων Κτιρίων  κατοχής 1941 1944 Μαρτυρικής κοινότητας Τσαριτσάνης και χωριών της Επαρχίας Ελασσόνας.

δ) Επίσης παραδόθηκε ενιαίος κατάλογος θυμάτων,  καμένων και λεηλατημένων χωριών της Επαρχίας Ελασσόνας 1940-1944, στο Δήμαρχο, στο Εθνικό Συμβούλιο  Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και στο πρόεδρο της διακομματικής  κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, από τον Σάκη Γκουντρουμπή, συντονιστή των τριών συλλόγων για την εκδήλωση

και ε) παρουσιάστηκε από τον βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και συζητήθηκε η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ