ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΓΚΟΜΑΧΟΥΝ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Το θέμα της σοβαρής δυσλειτουργίας, που δημιουργεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Θεσσαλίας, με έμφαση στον πρ. ΟΓΑ, φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από πολίτες του Νομού, που περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την έκδοση συντάξεων γήρατος, διαδοχικών με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, αναπηρικών, ακόμη και παραπεμπτικών για επιτροπές ΚΕΠΑ, καθώς και αγροτών, που είναι εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού καθυστερεί η υπαγωγή – εγγραφή τους στον ΟΓΑ, που είναι απαραίτητη για την έκδοση βεβαίωσης ασφάλισης, ζητά από την αρμόδια Υπουργό να προχωρήσει άμεσα σε στελέχωση των υπηρεσιών.

«Είναι γνωστά τα προβλήματα, που έχουν ανακύψει από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, μετά την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Χτίστηκε ένα υπερταμείο, χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση και κυρίως, όπως αποδεικνύεται,  χωρίς ανάλογη του μεγέθους του, στελέχωση των υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με ζητήματα – που δεν αφορούν μόνο την έλλειψη προσωπικού, αλλά και υλικοτεχνικών υποδομών, ακόμη και ερμηνευτικών εγκυκλίων, οδηγιών και κανονισμών – που δημιουργούν αφόρητες συνθήκες εργασίας για τους ίδιους αλλά ταλαιπωρούν αφάνταστα και τους συναλλασσόμενους πολίτες», επισημαίνει ο Λαρισαίος πολιτικός, συνεχίζοντας:

«Προβλήματα δυσλειτουργίας εντοπίζονται σε όλες τις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, (πρ. ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΣΑΥ), υπηρεσίες αιχμής, που είναι επιφορτισμένες με ετερόκλητα αντικείμενα και συναλλάσσονται καθημερινά με πλήθος πολιτών.

Χαρακτηριστικά, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Περιφερειακό Κατάστημα ΕΦΚΑ – Τομέα Αγροτών (πρ. ΟΓΑ), έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο οι καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων γήρατος, διαδοχικών με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, αναπηρικών, ακόμη και παραπεμπτικών για επιτροπές ΚΕΠΑ».

Ο κ. Κέλλας δίνοντας έμφαση στις καθυστερήσεις έκδοσης δικαιολογητικών που αφορούν τους αγρότες, τονίζει:

«Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, αγρότες, που θέλουν να επενδύσουν στο επάγγελμά τους είναι εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς καθυστερεί η υπαγωγή – εγγραφή τους στον ΟΓΑ, που είναι απαραίτητη για την έκδοση βεβαίωσης ασφάλισης.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε πολλαπλά  “ατυχήματα” καθώς δεν μπορούν – ενώ υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ και φορολογικές δηλώσεις – να λάβουν βεβαίωση από το ΚΕΠΠΥΕΛ (φορέα του Υπ.ΑΑΤ), που να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, δικαιολογητικά, που είναι απαραίτητα για να ενταχθούν παραγωγοί σε Σχέδια Βελτίωσης, Προγράμματα Νέων Αγροτών και άλλα Κοινοτικά Προγράμματα Ενισχύσεων.

 

Αυτά συμβαίνουν, μάλιστα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που η πολιτεία οφείλει να ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια, που στοχεύει στην παραγωγή και την επένδυση».

Κατόπιν τούτων ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, θέτει στην αρμόδια Υπουργό το ερώτημα:

«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα για την στελέχωση των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (ΕΦΚΑ Τομέα Αγροτών, πρώην ΟΑΕΕ, ΤΣΑΥ) ώστε να σταματήσουν τα προβλήματα που εσείς προκαλέσετε με τη δημιουργία, χωρίς οργάνωση και προγραμματισμό του υπερταμείου και να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων πολιτών αλλά και στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας του προσωπικού;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ