ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΕΛΤΑ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Τάσου Τσιαπλέ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, χαιρετίζει τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ, που απεργούν σήμερα ενάντια στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει και αναμένεται να συζητήσει στην σημερινή συνεδρίασή του, το Δ.Σ του Ομίλου.

Εκφράζει την αντίθεσή της, στις 1.900 περίπου απολύσεις που ετοιμάζει να κάνει η διοίκηση των ΕΛΤΑ το 2019, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 2.300 σε βάθος τριετίας, με το τυράκι της εθελούσιας αποχώρησης, που γίνονται για να απαλλαγούν από εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα για βγάνει η δουλειά με λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό που θα εργάζεται με άθλιες εργασιακές σχέσεις (ενοικιαζόμενοι και συμβασιούχοι). Επίσης είναι αντίθετη στο κλείσιμο 220 καταστημάτων, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στις περαιτέρω μειώσεις μισθών των εργαζομένων και στα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ.

Ο αγώνας των εργαζομένων δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο ενάντια στη διορισμένη διοίκηση, αλλά στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι χρειάζονται στα ΕΛΤΑ άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, κατάργηση των συμβασιούχων και ενοικιαζόμενων και την μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ, να μην αποδεχθούν να βάλουν πλάτη σ’ αυτά τα αντεργατικά-αντιλαικά σχέδια, αλλά να διεκδικήσουν:

Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ.

Επαναφορά της ΣΣΕ στα ΕΛΤΑ με ανάκτηση των απωλειών από το 2009 έως σήμερα.

Άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου.

5θημερο 7ωρο 35ωρο για τους εργαζόμενους όλου του κλάδου.

Αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση.

Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς και στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλ/νιες, μεταφορές, ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Να αναλάβει το κράτος το κόστος λειτουργίας της κοινωνικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, αντί να επιδοτεί τους βιομήχανους και την «υγιή ανάπτυξή» τους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ