ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

Και να θέλει κάποιος να βρει θετικά στοιχεία στη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία αναμφισβήτητα υπάρχουν, η ωμή παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την Ελλάδα, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία, είναι ο ουσιαστικότερος λόγος για να πει κάποιος

σήμερα «όχι» σε αυτή τη συμφωνία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, που είναι και ο αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας.

Και θα πρέπει να πει αυτό το αντιιμπεριαλιστικό όχι, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από όλους εκείνους που ανιστόρητα και με μοναδικό γνώμονα την ενίσχυση των εθνικιστικών κραυγών, εκμεταλλεύονται την ευαισθησία αλλά και την άγνοια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για το μείζονος σημασίας θέμα του Μακεδονικού λένε όχι στη συμφωνία, χωρίς να παίρνουν καμία απολύτως απόσταση από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. τις επιλογές των οποίων στηρίζουν αναφανδόν παντού και πάντα.

Αλήθεια όλοι αυτοί οι όψιμοι «Μακεδονομάχοι», όταν λένε όχι στη συμφωνία, τι προτείνουν;

Προφανώς να παραμείνει το σημερινό καθεστώς με τη γειτονική χώρα εμείς να την ονομάζουμε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως βαφτίστηκε με την ανοχή του τότε πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη και του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντ. Σαμαρά, και όλος ο υπόλοιπος κόσμος με πρώτους από όλους τη Ρωσία που σήμερα αντιδρά Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αλήθεια όλοι αυτοί που βγαίνουν με σημαίες στα συλλαλητήρια ψέλνοντας τον εθνικό αλλά και τον ακάθιστο ύμνο θυμίζοντας εν πολλοίς τις λαοσυνάξεις του μακαριστού Χριστόδουλου για τις ταυτότητες, δεν γνωρίζουν ότι οι Σκοπιανοί εδώ και έναν ίσως και πλέον αιώνα ονομάζονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους μακεδονική ενώ ως κρατική οντότητα υπάρχουν στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας εδώ και σχεδόν 70 χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από την Ελλάδα που υπέγραφε ακόμη και διακρατικές συμφωνίας με τη Σοσιαλιστική Δημοκρατίας της Μακεδονίας που δημιούργησε ο Τίτο, έστελνε φοιτητές στα Σκόπια και αποδέχονταν τη σφραγίδα Σ.Δ. Μακεδονία στις θεωρήσεις των διαβατηρίων μέχρι πρόσφατα.

Μπορούν άραγε να μας πουν όλοι αυτοί που σήμερα φωνάζουν για τη Μακεδονία μας, τι γράφουν τα διαβατήρια των Σκοπιανών που έρχονται στην Ελλάδα, τι γράφουν οι πινακίδες των αυτοκινήτων τους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τι βλέπουν στις εισόδους της χώρας όταν την επισκέπτονται και τι γράφει το νόμισμά τους με το οποίο κάνουν τις αλλαγές όταν μπαίνουν στη γείτονα για να αγοράσουν καύσιμα, τσιγάρα, τρόφιμα ή να επισκεφτούν κάποιο γιατρό;

Ας καταλάβουν λοιπόν ότι με τις αντιδράσεις τους αυτές, με τα συλλαλητήρια, τις απειλές σε όσους έχουν αντίθετες φωνές, με την υποδαύλιση μαθητικών κινητοποιήσεων το μόνο που κάνουν είναι να εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού και να δίνουν ανάσα σε φασίστες δήθεν πατριώτες;

Πρέπει να γίνει σε όλους τους τόνους σαφές ότι οι δύο γειτονικοί λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους και ότι όλα τα δήθεν αλυτρωτικά που ακούγονται στη μία και την άλλη πλευρά είναι εφευρήματα όλων εκείνων που επενδύουν στο διχασμό, τον ιμπεριαλισμό και την πλήρη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ