Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

Η σημερινή απόδοση τιμής στη Μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, τόσο των συμπατριωτών μας όσο και του συνόλου των Ελλήνων Εβραίων και όχι μόνο,  που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα της φρίκης, του ολέθρου και του αποτροπιασμού, με έθεσαν εκ νέου μπροστά σ’ ένα αμείλικτο ερώτημα.

Τι μπορεί να πει κάποιος επιπλέον γι αυτό το έγκλημα που παρήγαγε η ευρωπαϊκή ιστορία στην απεχθέστερη μορφή πολιτικής εκτροπής της που δεν ήταν άλλη από την ναζιστική περίοδο;

Υπάρχουν λόγια που δεν έχουν ειπωθεί;

Υφίστανται ακόμη πτυχές αυτής της γενοκτονίας που δεν έχουν γίνει γνωστές;

Επιχειρώντας να απαντήσω σ’ αυτά τα ερωτήματα διαπίστωσα πως σήμερα παρά ποτέ είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερόμαστε σ’ αυτό το έγκλημα σταθερά και με επιμονή.

Έστω κι αν οι λέξεις είναι φτωχές για να σκιαγραφήσουν την φρίκη.

Έστω κι αν η Ιστορία έχει αποφανθεί τελεσίδικα πως στην μακρά διαδρομή του ιστορικού κακού η γενοκτονία των Εβραίων κατέχει θέση μοναδική.

Η φρικτή αυτή μοναδικότητα έγκειται αφενός στον λόγο της εξόντωσης που δεν ήταν άλλος από το ότι κάποιος γεννήθηκε Εβραίος και αφετέρου ο συστηματικός και οργανωμένος τρόπος της εξάλειψής τους.

Οφείλουμε ιδίως σήμερα να υπενθυμίζουμε προς όλους μια πολύ απλή αλήθεια.

Ότι το Ολοκαύτωμα θέτει υπό διαρκή δοκιμασία την ηθική συνείδηση της Ανθρωπότητας.

Και αποτελεί διαρκή υποχρέωση όλων μας να στεκόμαστε υπεύθυνα έναντι αυτής της πρόκλησης.

Όχι μόνο ζητώντας συγγνώμη αλλά κυρίως φροντίζοντας για την μετάδοση αλλά και την αποτροπή όλων εκείνων των δεδομένων που οδήγησαν στην τραγωδία.

Αναλύοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην κατίσχυση του ναζισμού και του φασισμού που αργότερα αιματοκύλισαν την υφήλιο.

Αλλά και του αντισημιτισμού που απετέλεσε την βάση πάνω στην οποία βασίστηκαν όσα ακολούθησαν.

Το Ολοκαύτωμα δεν θα σταματήσει ποτέ να θέτει ερωτήματα για τα όρια της ηθικής ευθύνης του καθενός μας όταν βρίσκεται ενώπιον φαινομένων μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και  ξενοφοβίας.

Όσοι ισχυρίζονται πως ακόμη και οι δημοκρατικές κοινωνίες δεν διατρέχουν κίνδυνο να εκτεθούν στην κοινοτοπία του κακού παραβλέπουν πως δεν υπάρχουν ασφαλείς δικλείδες ασφαλείας που να αποτρέπουν μία τέτοια διολίσθηση.

Το μόνο ασφαλές κριτήριο είναι η διαμόρφωση συνειδήσεων των πολιτών που θα απωθούνται και θα αντιστέκονται σε ό,τι υποβιβάζει τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, πεποιθήσεων, θρησκεύματος. Εγχείρημα όχι εύκολο ασφαλώς.

Γι αυτό αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου πως το μήνυμα που εκπέμπει η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος συνιστά αποφασιστικό παράγοντα για την διαμόρφωση των συνειδήσεων. Όλων μας, μα κυρίως των νεότερων γενεών.

Ειδικά σήμερα, όταν στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες γωνιές του πλανήτη διαμορφώνεται ένα ζοφερό περιβάλλον από την άνοδο των φιλοφασιστικών δυνάμεων, των δυνάμεων της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του φανατισμού.

Αλλά και στην χώρα μας, με αφορμή το θέμα της επίλυσης του ονοματολογικού, και ανεξάρτητα από τη θέση που έχει ο καθένας μας απέναντι στην Συμφωνία που συζητείται αυτή τη στιγμή,  διαπιστώνουμε την έξαρση όχι μόνο της ρητορικής του μίσους, αλλά και πράξεων ενάντια στην δημοκρατία μας.

Κυρίες και κύριοι

Απέναντι σ΄ αυτή την κατάσταση απαιτούνται εμπράγματες απαντήσεις για να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη των θυμάτων αλλά κυρίως το μήνυμα που εκπέμπει η φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Από την πρώτη στιγμή, που βρεθήκαμε στη διοίκηση του Δήμου Λαρισαίων προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό και να αναδείξουμε στην Λάρισα αυτό το μήνυμα, μαζί με την Ισραηλίτικη Κοινότητα Λάρισας, με την οποία έχουμε από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στο τιμόνι του Δήμου μια άριστη και εξαιρετική συνεργασία, η οποία απέδωσε και αποδίδει καρπούς.

Ετσι είμαστε,  στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι είναι έτοιμη η μελέτη για τη βελτίωση του φωτισμού στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και την περαιτέρω ανάδειξη του μνημείου και της πλατείας.

Επίσης συνεργαζόμαστε για την ανέγερση Μνημείου για όλους όσοι βοήθησαν και στήριξαν του Εβραίους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την μανία των Ναζί. Η Λάρισα, σύντομα θα αποκτήσει το δική της μνημείο για τους «Δικαίους των Εθνών».

Στην πόλη μας επίσης, από τον περασμένο Οκτώβριο φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας  η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», αναδεικνύοντας μια άλλη πτυχή της στάσης των Εβραίων απέναντι στο φασισμό. Αυτή της συμμετοχής τους στην Εθνική μας Αντίσταση απέναντι στους φασίστες.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου για την απελευθέρωση της Λάρισας από της Γερμανική κατοχή και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Η έκθεση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα, ενώ λειτούργησαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την έκθεση με τη συμμετοχή πολλών σχολείων της πόλης.

Κυρίες και κύριοι

Αποτελεί βαθιά μας πίστη ότι  απέναντι στο ζοφερό περιβάλλον που διαμορφώνεται  με την άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει άμεσα να αντιδράσουμε χτίζοντας μια μεγάλη συμμαχία ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και με κάθε δύναμη της φωνής μας λέμε πως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που επιτάσσει το δίκαιο, οι ανθρώπινες αρχές και αξίες αλλά και η αταλάντευτη προσήλωσή μας κατά της αναβίωσης του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας του φασισμού και του ρατσισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ