ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ 

Συμπληρώνονται σήμερα τέσσερα χρόνια από την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, ημέρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων έφερε στην εξουσία μία αριστερή κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό σχήμα που ορισμένοι είχαν βιαστεί να λοιδορήσουν χαρακτηρίζοντάς το «αριστερή παρένθεση», βρίσκεται ακόμα στη διακυβέρνηση της χώρας, ξεκινάει το 5ο έτος της θητείας του και ετοιμάζεται σε περίπου 8 μήνες να διεκδικήσει άλλη μία τετραετία, με την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια, την κοινωνία όρθια, θεσπισμένα μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας και πλήρες σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει από το περασμένο καλοκαίρι τον κύριο στόχο για τον οποίο την επέλεξαν οι πολίτες, να βγάλει δηλαδή τη χώρα από τα μνημόνια. Έχοντας ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία που περιορίζονταν από το σκληρό δημοσιονομικό καθεστώς της μνημονιακής εποπτείας, η κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει μέτρα όπως η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και άλλα.

Τις επόμενες εβδομάδες νομοθετείται η αύξηση του κατώτερου μισθού και ξεκινάει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, τη στιγμή που μια σειρά άλλων καίριων δράσεων, στο οικονομικό και αναπτυξιακό πεδίο, επικυρώνουν το γενικότερο κλίμα ανάταξης και αναβάθμισης της οικονομίας και των δυνατοτήτων της επιχειρηματικότητας και των ελληνικών νοικοκυριών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που επιλέχθηκε η σημερινή μέρα για την κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της ιστορικής Συνθήκης των Πρεσπών, μιας συμφωνίας που  δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία μιας σειράς πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ενός σχεδίου κοινής ανάπτυξης από το οποίο ο άμεσα ωφελημένος θα είναι η χώρα μας και ειδικά η βόρεια Ελλάδα.

Με πρόσχημα τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι γνωστές δυνάμεις της συντήρησης που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις ευνοϊκές για τα πιο αδύναμα στρώματα προοπτικές που δίνει η κυβερνητική πολιτική, δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε μία εθνικιστική αναδίπλωση, φτάνοντας στο σημείο να υιοθετήσουν τις ακροδεξιές πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

Η απάντηση σε αυτή την εθνικιστική αναδίπλωση, πρέπει να είναι μια ευρεία προοδευτική συμπαράταξη. Αυτό είναι το νέο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει όλες τις προοπτικές να το κερδίσει, όπως έκανε με όλα τα μεγάλα στοιχήματα που έβαλε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ