ΣΤΑ 650 € Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

«Είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ένα μεγάλο βήμα. Στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων και τόνωση της ζήτησης. Προχωράμε σήμερα μετά από δέκα χρόνια μειώσεων των μισθών στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ»,

τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Το στίγμα για στροφή στην κοινωνία έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Economist, στο οποίο εκτίμησε ότι το 2019 «θα είναι μια ιστορική χρονιά, όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δομικό στοιχείο» της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η αναδιανομή, η οποία -όπως σημείωσε- επιτυγχάνεται «με στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας. Από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και φυσικά την αύξηση των μισθών».

Όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο «DOCUMENTO», από την αύξηση του κατώτατου μισθού «θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας», διευκρινίζοντας ότι θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας «περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι» θα ωφεληθούν άμεσα και παράλληλα θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας».

«Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους», υπογράμμισε ακόμη.

Το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού προσανατολίζεται στο 8%, φτάνοντας τα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα, με το πόρισμά των εμπειρογνωμόνων που διερευνά και μελετά τις επιπτώσεις της αύξησης του μισθού στους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας, όπως στην παραγωγικότητα, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα και την εισοδηματική κατανομή, να έχει προτείνει αύξηση από 5% ως 10%. Σε κάθε περίπτωση το ακριβές ποσό της αύξησης, για την οποία υπήρξαν κάποιες διαφωνίες απ’ τους θεσμούς στις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα,, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι απ’ τη μεριά τους έβαλαν «ταβάνι» 7,5%, θα γίνει γνωστό σήμερα.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ