ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με 5 εκ. € χρηματοδοτεί το έργο η Περιφέρεια

 Στη τελική ευθεία μπαίνει το έργο της ολοκλήρωσης του Προσκηνίου Πολιτισμού καθώς εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό η ένταξη του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 €  με φορέα υλοποίησής το Δήμο Λαρισαίων.

Με την ολοκλήρωση του έργου δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης, που αποκτά πλέον μια σύγχρονη σκηνή, χωρητικότητας 532 θέσεων για παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικών εκδηλώσεων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγική και προγραμματισμό δημιούργησε το σχέδιο αστικών αναπλάσεων. Είναι ένα καινοτόμο σχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμους  να συγχρονίσουν τις πόλεις με την εποχή μας. Προχωράμε στη χρηματοδότηση ενός σημαντικού έργου για την πόλη της Λάρισας  καθώς θα της προσδώσει ένα βαθύ αποτύπωμα στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Με την παρούσα εργολαβία πρόκειται να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες για την ολοκλήρωση του κτιρίου του ΟΥΗΛ, όσον αφορά τις οικοδομικές εργασίες εγκατάστασης της σκηνής, όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες του κτιρίου, ενώ θα ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες της αίθουσας του προσκηνίου και ο εξοπλισμός αυτού. Με συνεργασίες και συνέργιες με το Δήμο Λαρισαίων αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα που σηματοδοτούν την αλλαγή της εικόνας της πόλης μας».

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση του ημιτελούς κτηρίου του ΟΥΗΛ σε οικόπεδο εμβαδού 4.000 m2, και περιβάλλεται από τις οδούς Ανθίμου Γαζή, Κουμουνδούρου και Βελή. Αποτελεί την τρίτη και τελευταία φάση της υλοποίησης του «Προσκηνίου Πολιτισμού» και αναμένεται να ολοκληρωθεί 18 μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης. Ειδικότερα οι εργασίες ολοκλήρωσης περιλαμβάνουν:

  • τις εργασίες κατασκευής της σκηνής συνολικού εμβαδού 410 m2, με την προμήθεια και τοποθέτηση σταθερού εξοπλισμού και ειδικών μηχανισμών,
  • την τοποθέτηση εξοπλισμού στην αίθουσα του θεάτρου και επενδύσεων ακουστικής μελέτης,
  • την τοποθέτηση εξοπλισμού στα foyer, τα εκδοτήρια και το βεστιάριο,
  • την πλήρη εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ειδικού φωτισμού της σκηνής.

Η μελέτη του κτιρίου καθώς και τα υλικά που έχουν επιλεγεί πληρούν τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ώστε να επιτυγχάνονται οι ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Με την ολοκλήρωση του, η πόλη της Λάρισας θα διαθέτει μια υψηλής στάθμης υποδομή 532 θέσεων για παραστάσεις θεάτρου, μελοδράματος, χορού και μουσικών εκδηλώσεων.

Με την ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα της Στρατηγικής ΒΑΑ η περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων αναζωογονείται με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και επισκεπτών, με στήριξη και ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων,  με συνέπεια την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, καθόσον ενισχύεται:

  • η αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής παρέμβασης και η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα,
  • η πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης, κυρίως στην κατεύθυνση της αναζωογόνησης και της ζήτησης του συνόλου των δημιουργικών επαγγελμάτων, λειτουργώντας σαν κυψέλη πολιτισμικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα αυξάνεται η επισκεψιμότητά της και κατά συνέπεια η ζήτηση επαγγελμάτων που έχουν σχέση και με τον τουρισμό,
  • η ανάδειξη της δράσης των τοπικών φορέων πολιτισμού με μακροχρόνια προσφορά στον πολιτισμό της περιοχής (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η ανάδειξη των συλλογών τους μέσω έκθεσής τους σε υποδομές σύγχρονου πολιτισμού,
  • η δημιουργία ενός ζωντανού θύλακα στο κέντρο της πόλης, με τη δικτύωση των χώρων πολιτισμού και των μνημείων της Περιοχής Παρέμβασης (Α΄ Αρχαίο Θέατρο, Μπεζεστένι, Παλαιοχριστιανική Βασιλική κλπ), και την λειτουργία του Προσκήνιου Πολιτισμού και του Σημείου Πολιτιστικής Διασύνδεσης (Γενί Τζαμί).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ