Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ!

Να ακούσουν «την κραυγή αγωνίας των αγροτών» και να επαναφέρουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση, που η κυβέρνηση Τσίπρα κατήργησε, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ., πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη, επισημαίνει ότι «η επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου για Αγροτική Χρήση καθιερώθηκε για να μειώσει το κόστος παραγωγής, προσφέροντας φθηνή ενέργεια στον αγροτικό κόσμο, αλλά και ως μέτρο αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι βρέθηκε στο μέσον της μνημονιακής περιόδου, κατάφερε να κρατήσει σταθερά την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της, αποδεικνύοντας έτσι την βαρύτητα που απέδιδε στην αναπτυξιακή χροιά του μέτρου αυτού και τα οφέλη του στους αγρότες.

Αντιθέτως, η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αρχικά μείωσε δραματικά το συνολικό ποσό επιστροφής και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να το καταργήσει εντελώς, στερώντας έτσι τον αγροτικό κόσμο από την φθηνότερη ενέργεια που τόσο έχει ανάγκη.

Με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης, από την 1η Οκτωβρίου του 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου εξισώθηκε με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, αφού όπως προαναφέρθηκε, προηγήθηκε μείωση της επιστροφής του ΕΦΚ για τα έτη 2015 και 2016. Αυτό πρακτικά έχει ως αποτέλεσμα την “παύση ισχύος” του ευεργετικού αυτού μέτρου για τους αγρότες, οι οποίοι πλέον δεν δικαιούνται την επιστροφή του ΕΦΚ, ενώ ακόμα εκκρεμεί η πληρωμή τους για το 2016. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα φορολογικά βάρη, την έλλειψη ρευστότητας, τον κατήφορο που έχουν πάρει οι τιμές πολλών αγροτικών προϊόντων και την εκρηκτική αύξηση στο συνολικότερο κόστος παραγωγής, έχει φέρει τον αγροτικό κόσμο σε απελπιστική θέση.

Με βάση διεθνείς πρακτικές, η χρήση φθηνής ενέργειας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγή. Εύλογα λοιπόν ο αγροτικός κόσμος διαμαρτύρεται για την απουσία μέτρων που ενθαρρύνουν την αγροτική ανάπτυξη».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Γιατί καταργήσατε την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες; Δεν αντιλαμβάνεστε την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους παραγωγής των αγροτών; Θα ακούσετε την κραυγή αγωνίας των αγροτών να επαναφέρετε την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για αγροτική χρήση;
  2. Γιατί δεν έχει καταβληθεί ακόμη η πληρωμή του αγροτικού πετρελαίου για το 2016; Σκοπεύετε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας, και αν ναι, πότε;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ