Συνεδρίασε η Ε.Γ.του Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Λάρισας και συζήτησε το θέμα της διεκδίκησης των αναδρομικών 13ου και 14ου μισθού.
Σε ανακοίνωση του τμήματος αναφέρονται τα εξής:
“Για τα αναδρομικά ,δυστυχώς, υπάρχουν δυο αποφάσεις του ΣτΕ του 14 και του 15 που λένε ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ, παρά μόνο για όσους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα. Γι αυτό γίνεται λόγος για δικαστικές προσφυγές.
Εκ του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει συλλογική προσφυγή. Οι προσφυγές είναι πάντα ατομικές. Απλά υπάρχει η δυνατότητα να ομοδικήσουν ανά 50 ομοειδείς αιτήσεις, κάτι που μειώνει το κόστος.
Θεωρούμε ότι είναι εντελώς παράλογο η κυβέρνηση να μην λύνει το θέμα με πολιτική της απόφαση και να στέλνει χιλιάδες Δ.Υ. στα δικαστήρια, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούν, αν η απόφαση της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του ΣτΕ είναι θετική.
Κοινή συνισταμένη και των δύο γνωμοδοτήσεων , τόσο της Νομικής Συμβούλου της ΑΔΕΔΥ όσο και της Νομικής Συμβούλου της ΔΟΕ, είναι ότι πρέπει να ασκήσουμε αγωγή, η οποία αποτελεί ΑΤΟΜΙΚΗ απόφαση του κάθε συναδέλφου.
Η δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ παίρνει, περίπου,5 έως 6 μήνες. Για λόγους περισσότερης ασφάλειας η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ λέει μέχρι 15 ή 30 του Μάρτη πρέπει να γίνουν οι προσφυγές.
Σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο της ΔΟΕ , στην περίπτωση που επιλεγεί η προσφυγή, οι συνάδελφοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα (και πάντως όχι αργότερα από τα μέσα Φεβρουαρίου) στην κατάθεση της σχετικής αγωγής ώστε να αποφύγουν δυσάρεστους αιφνιδιασμούς από, τυχόν, εσπευσμένη έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που θα καταστήσει τις αγωγές τους άνευ αντικειμένου, εξαιτίας της, πιθανότατης, εφαρμογής περιορισμένης αναδρομικότητας σε αυτούς μόνον που θα έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευσή της.
Παράλληλα η Ε.Γ. του Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον αγώνα των αγροτών για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος.
Η Ε.Γ. του Ν.Τ.Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λάρισας χαιρετίζει και εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών που βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους, δίνοντας μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.
Η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς. Η νέα ΚΑΠ θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών. Αυξάνει το κόστος παραγωγής, όμως οι τιμές του παραγωγού είναι εξευτελιστικές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα.
Ιδιαίτερα οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ. Χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ.
Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αναπτύξουμε κοινούς στόχους και αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το «όλοι για έναν και ένας για όλους»”.