Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΚΑΖΟΖΑΣ

Μιλώντας για «δημοκρατία της γκαζόζας» και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης αλλά και κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του

στη Λάρισα.

Καλώντας τον ελληνικό λαό «να φέρει τη ΛΑΕ στη Βουλή» ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης και παρουσίας του αντιμνημονιακού μετώπου στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα «το παρακμιακό πολιτικό σύστημα» που κυβερνά τη χώρα.

«Βουλευτές μιας χρήσης, μεταγραφές και δημοκρατία της… γκαζόζας συνθέτουν την εικόνα της κεντρικής πολιτικής σκηνής του τόπου», υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης, καλώντας σε δημιουργία ενωτικού αριστερού μετώπου, ενώ κατήγγειλε “τη μετατροπή της Θεσσαλίας σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο” και στη συνέχεια επισκέφθηκε το μπλόκο της Νίκαιας στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

«Από τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή εξαρτάται το μέλλον της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΛΑΕ, ο οποίος στάθηκε στο δίκαιο των αιτημάτων καταδικάζοντας παράλληλα «την προσπάθεια συκοφάντησης των αγροτικών κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη».

Σε ανακοίνωση της ΛΑΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις αναφέρονται τα εξής:

“Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες και στηρίζει τα δικαία αιτήματα τους .Επιπλέον καταγγέλλει τις διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και απαιτεί να ακυρωθούν τώρα . Οι αγρότες και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι για μια ακόμη χρονιά αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους για να αγωνιστούν για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών νεοφιλελευθέρων αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που έχουν ως συνέπεια τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών, την αύξηση του κόστους παραγωγής με συνέπεια την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας από τους μικρομεσαίους αγρότες και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .

Η ΛΑ.Ε. μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες απαιτεί:

Κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο

αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν φέτος όλο σχεδόν το εισόδημα τους.

Στους παραγωγούς λεμονιού – εσπεριδοειδών και στους κτηνοτρόφους

Έγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών απ’ όλες τις αιτίες Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Κατάργηση των κατασχέσεων και των περικοπών στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

Αφορολόγητο και ακατάσχετο όριο ύψους 12.000 ευρώ. προσαυξημένο κατά

3.000 € για κάθε παιδί, και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα

12.000 €. Ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού και για τους αγρότες και κατάργηση των τεκμηρίων

-Κατάργηση του νόμου που αυστηροποίησε το θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και «πέταξε έξω» τα 2/3 σχεδόν των αγροτών

  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια
  • Ευρεία σεισάχθεια στα χρέη και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων αγροτών και ουσιαστικές ρυθμίσεις στους υπόλοιπους αγρότες. Καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για «κόκκινα δάνεια» μέχρι 300 .000 ευρώ.
  • Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.
  • Στήριξη και ενίσχυση των Σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.
  • Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ

-Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία.

Γα να λυθούν όμως τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:

  • H κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών.
  • Η ανατροπή της λιτότητας.
  • Η άμεση παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή τον».
  • Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
  • Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ. Λ. Π
  • Έξοδος από την Ευρωζώνη και σύγκρουση και απειθαρχία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.

Η ΛΑ.Ε. καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν οι συνεχιζόμενες αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, της υπερφορολόγησης. των κατασχέσεων πλειστηριασμών και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας”.

Ε.Π

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ