ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ για το θάνατό του

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 91 χρονών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στέλεχος του ΚΚΕ, Χρήστος Σαμαράς.

Ο σύντροφος Χρήστος Σαμαράς γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη από φτωχούς αγρότες γονείς. Βιώνει τις κακουχίες της εποχής και από μικρό παιδί αναγκάζεται να δουλέψει ως εργάτης.

Στην κατοχή οργανώνεται στον «Θεσσαλικό Ιερό Λόχο» και μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ αναλαμβάνει στελεχική θέση στην Οργάνωση της Τσαριτσάνης. Το Δεκέμβρη του 1943 κατατάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και τον Αύγουστο του 1944 οργανώνεται στο ΚΚΕ.

Μετά τη Βάρκιζα και τις τρομοκρατικές διώξεις των αγωνιστών, ξεκινάει με συναγωνιστές του για το βουνό, και κατατάσσεται στο αρχηγείο Ολύμπου στην Καρυά Ελασσόνας. Συμμετέχει σε πολλές μάχες ως μαχητής του ΔΣΕ στις κορυφές των Αγράφων και τελικά αιχμαλωτίζεται στις 29 Ιούλη 1947. Περνάει στρατοδικείο, μεταφέρεται στις φυλακές Τρικάλων όπου βασανίζεται και από ‘κει μεταφέρεται στις φυλακές ανηλίκων της Κηφισιάς απ’ όπου παίρνει το δρόμο για το κολαστήριο της Γιούρας. Μετά πάλι στα Τρίκαλα, στην Κεφαλονιά και καταλήγει στην Αίγινα απ’ όπου αποφυλακίζεται στις 22 Ιούλη 1957.

Συνδέεται άμεσα με την ΕΔΑ και συλλαμβάνεται στις 21 Οκτώβρη 1958, με την κατηγορία ότι ήταν στέλεχος του εκτός νόμου ΚΚΕ. Οδηγείται στο Άη- Στράτη όπου παραμένει τέσσερα χρόνια και αποφυλακίζεται με το κλείσιμο του στρατοπέδου τον Ιούλη του 1962.

Με την κήρυξη της δικτατορίας συλλαμβάνεται αμέσως και μεταφέρεται στη Γιούρα. Τάσσεται χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας του 1968 και αποφυλακίζεται στις αρχές του 1971.

Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης στο ΚΚΕ υπερασπίζεται το χαρακτήρα του Κόμματος και με την αταλάντευτη στάση του στις αρχές του μαρξισμού- λενινισμού αντιμετωπίζει τις επιθέσεις του οπορτουνισμού και του ταξικού αντίπαλου.

Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο σύντροφος Χρήστος Σαμαράς είναι μεγάλη. Συνέδεσε όλη του τη ζωή με το ΚΚΕ και τους αγώνες του λαού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό- κομμουνισμό.

Η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην σύζυγο του Δέσποινα, στα παιδιά και στα εγγόνια του.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 5, Φλεβάρη στις 14.00, στο νεκροταφείο της Τσαριτσάνης και θα είναι πολιτική.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ