Ο Α.Ο.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συν/σμού Τυρνάβου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα  την επισήμανση, περιγραφή και ταυτοποίηση της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου στο πλαίσιο έρευνας για αξιολόγηση και αναπαραγωγή πιθανών κλώνων  που μεγιστοποιούν τα πλεονεκτήματα της ποικιλίας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο  πρόεδρος  του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ  και Καθηγητής Φυτοπαθολογίας ΑΠΘ κ. Νικόλαος Κατής, ο Καθηγητής πρώην Διευθυντής Εργαστηρίου Αμπελολογίας ΓΠΑ  κ. Μανώλης Σταυρακάκης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Νικολάου  και η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας ΓΠΑ κα Κατερίνα Μπινιάρη.

Από πλευράς του Συν/σμού παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος και το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Διευθυντής Ευάγγελος Σίκαλος η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Αναστασία Παναγιώτου η Γεωπόνος Ζαΐρα Παπαφίγκου και υπάλληλοι των αρμόδιων τμημάτων.

Στη συνάντηση εκτιμήθηκε πως  η έρευνα  για την ύπαρξη και ακολούθως η αξιολόγηση  των ποιοτικών χαρακτηριστικών πιθανών  διαφορετικών βιοτύπων ή και  κλώνων  της  ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου είναι εξαιρετικής σημασίας  για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, για την ανάδειξη της σχέσης  της ποικιλίας με την περιοχή  και την διατήρηση πολύτιμου για  το μέλλον της αμπελουργίας γενετικού υλικού. Επισημάνθηκε η ανάγκη για υγιές πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα εξασφαλίσει τη δυναμική και την μακροζωία του αμπελώνα της περιοχής Τυρνάβου.  Παράλληλα συμφωνήθηκε να  ξεκινήσει άμεσα  με τη  συνεργασία όλων των παρευρισκόμενων η διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης  για το Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου που θα υποβληθεί σε αρμόδιους φορείς  στα πλαίσια  ερευνητικών προγραμμάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ