ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Ιστορικό γεγονός χαρακτηρίζει ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιείται από τις 11 το πρωί της Τετάρτης στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκφράζοντας, επίσης, την εκτίμηση ότι η επίσκεψη ενισχύει τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη για επαναλειτουργία της Σχολής.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ηγούμενος Χάλκης ανέφερε ότι “είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία βάζει στο πρόγραμμα και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης”.

“Και όχι μόνο αυτό, αλλά και την καθιερωμένη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Επικεφαλής της Ορθοδοξίας την πραγματοποιεί στη Σχολή της Χάλκης. Από μόνο του αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Αλλά είναι και ένα ιστορικό γεγονός γιατί συμβαίνει για πρώτη φορά.

Το μόνο γεγονός ανάλογο που έχει καταγραφεί στην ιστορία είναι το 1933 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πρώην Πρωθυπουργός όμως, στα πλαίσια μιας ιδιωτικής επίσκεψής του επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το γεγονός ότι από το 1933 μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποια αντίστοιχη και αντίστοιχου επιπέδου επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καθιστά την επικείμενη επίσκεψη ιστορική και πάρα πολύ σημαντική”, ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη, λέγοντας πως “ξέρετε τον αγώνα που κάνει τόσα χρόνια ο Πατριάρχης μας, τον αγώνα που κάνει για να επιτύχει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης”.

Οπως τόνισε, “το γεγονός ότι παρίσταται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης νομίζω ότι ενισχύει τον Πατριάρχη μας στον αγώνα του αυτό για την επαναλειτουργία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και στηρίζει και όλη την ελληνική ομογένεια εδώ στην Κωνσταντινούπολη η οποία ζει τις καλύτερες της μέρες επί του σημερινού Προέδρου Ερντογάν, αλλά έχει ακόμη αρκετά προβλήματα και χρειάζεται ηθικά στηρίγματα, όπως αυτό της παρουσίας του Έλληνα Πρωθυπουργού”.

Με πληροφορίες από: romfea.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com