ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ!

Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στο Κάιρο, στις 21.11.18, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο

«Θεωρούμε ότι η ελληνική Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προσεγγίζει με μεγαλύτερη ζέση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μείζον ελληνισμός, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την εκπαίδευση των νέων. Το ίδιο ισχύει για την ιστορική κοινότητα των Ελλήνων της Αιγύπτου, η οποία δείχνει δείγματα αναγέννησης, λόγω και των εξαιρετικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο κρατών.

Η ανακοίνωση της ίδρυσης μάλιστα του πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημίου στην χώρα του Νείλου, από την Ιερά Μονή της Αικατερίνης του Σινά και του Ιδρύματος Αμπέτ μας προκαλεί εύλογη αισιοδοξία, σε μια εποχή εθνικής κατήφειας και απαισιοδοξίας. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα στους εκπαιδευτικούς που θέλουν να υπηρετήσουν στην Αίγυπτο, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την πολιτική ρουτίνας, ανταποκρινόμενο στις διαρκείς αιτήσει των Αιγυπτιωτών Ελλήνων για ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού στα ελληνικά σχολεία της χώρας». Τα παραπάνω τονίζει ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από την υφυπουργό Παιδείας κ. Μερόπη Τζούφη, σε σχετικό του ερώτημα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος, μετά από επίσκεψή του στο Κάιρο, και τις επαφές που είχε με εκπροσώπους του Ελληνισμού της ομογένειας, μετέφερε τα αιτήματά τους στους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια υφυπουργός αναφέρει στην απάντησή της ότι «στις εκπαιδευτικές μονάδες της Αιγύπτου, για το τρέχον έτος, αποσπάστηκαν ή παρατάθηκε η απόσπαση δεκαοκτώ (18) εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, υπηρετούν με αποσπάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη έντεκα (11) εκπαιδευτικοί. […] Για το σχολικό έτος 2018-2019 καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Αίγυπτο, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης Καΐρου, ο οποίος ορίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του εγκαίρως. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι διαχρονικά υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από τους εκπαιδευτικούς για απόσπαση στις εκπαιδευτικές μονάδες αρμοδιότητας του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Καΐρου.

Τέλος, τονίζεται ότι το ΥΠ.Π.Ε.Θ. συνεργάζεται με τις ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου και τον Αναπληρωτή Συντονιστή για θέματα υποστήριξης του παιδαγωγικού έργου των μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης αλλά και της προώθησης, διάδοσης και καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Στο παραπάνω πλαίσιο, μάλιστα η Υφυπουργός Παιδείας έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Αιγύπτου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ