ΑΓΡΟΤΕΣ: ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα τους από την ΕΛΜΕ Λάρισας και τους οικοδόμους του Τυρνάβου

Γύρω στις 6 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η νέα κινητοποίηση των αγροτών του κόμβου της Νίκαιας, που υλοποιώντας απόφαση μαζικής γενικής συνέλευσης προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου του Πλατυκάμπου.

Με ιαχές και κορναρίσματα οι αγρότες με τρακτέρ και αυτοκίνητα απέκλεισαν την παλιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου τονίζοντας ότι ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματά τους θα συνεχιστεί.

«Βρισκόμαστε για 3η εβδομάδα στους δρόμους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε», διεμήνυσαν οι αγρότες, ενόψει και της συνάντησης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με αντιπροσωπεία των συναρμόδιων υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, που ορίστηκε για την Πέμπτη στην Αθήνα

ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Εν τω μεταξύ το μπλόκο της Νίκαιας απευθύνει κάλεσμα σ’ όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας – και σ’ όσους έχουν τα τρακτέρ τους στο κόμβο της Νίκαιας, αλλά και σε όσους παρέμειναν στα χωριά – να έλθουν την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, στο χώρο του μπλόκου.

“Από κει θα ξεκινήσουμε, με ΙΧ αυτοκίνητα και με συμβολική συμμετοχή τρακτέρ, για το Κιλελέρ, από όπου, ενόψει και της συνάντησης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης – μια πρότασή μας που, κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων, έγινε τελικά αποδεκτή από την κυβέρνηση και η συνάντηση έχει κλειστεί για το απόγευμα της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου – θα στείλουμε το μήνυμα ότι επιμένουμε στις δίκαιες διεκδικήσεις μας που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας, αγωνιζόμαστε για να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι.

Καλούμε, επίσης, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και πόλης να δυναμώσουν την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα μας κι όλοι μαζί να ενισχύσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αιτήματα που δεν αφορούν μόνο τους αγρότες, αλλά όλο το λαό, αφού παλεύουμε για να παραμείνουμε στην αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και για να έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για την ικανοποίηση των διατροφικών και των άλλων λαϊκών αναγκών”.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Ψήφισμα εξέδωσε η ΕΛΜΕ Λάρισας στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

“Αλληλεγγύης στον πολύμορφο και δίκαιο αγώνα των αγροτών

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. ν.  Λάρισας χαιρετίζει και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του  στον πολύμορφο και δίκαιο αγώνα των αγροτών που βγαίνουν με τα τρακτέρ  στους δρόμους,  δίνοντας μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.

Η κατάσταση της αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς. Η νέα ΚΑΠ  θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς αγρότες συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυξάνει το κόστος παραγωγής, όμως οι τιμές του παραγωγού είναι εξευτελιστικές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα.

Ιδιαίτερα οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ. Χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ.

Ο αγώνας των αγροτών είναι και αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα η αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αναπτύξουμε κοινούς στόχους και αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου.

Παράλληλα καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό για τη  δίωξη αγροτών για την συνδικαλιστική τους δράση.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. ν.  Λάρισας καλεί  όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τους αγρότες και να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.

ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσαν και οι οικοδόμοι του Τυρνάβου στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Το παράρτημα Τυρνάβου του συνδικάτου οικοδόμων στηρίζει τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο αγώνας είναι κοινός, όπως κοινός είναι και ο αντίπαλος. Κεφάλαιο – Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Καλή δύναμη”.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ