ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ 

dav

Στην Κεντρική Συνεδριακή Ημερίδα για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2019-στις 5 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί του Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχε η Ομάδα Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου Λάρισας. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε πάνω από 140 χώρες σε όλον τον κόσμο, με κεντρικό σύνθημα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Στη χώρα μας την ευθύνη του εορτασμού έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας ΙΤΕ, το οποίο διοργάνωσε την κεντρική ημερίδα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας βραβεύθηκαν τέσσερα σχολεία, ένα από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, τα οποία διακρίθηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Κέντρου για τη δημιουργία πρωτότυπου υλικού στις θεματικές: Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, Ασφάλεια των Συσκευών, Ασφάλεια στον Ψηφιακό Κόσμο.

Η Ομάδα Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου Λάρισας απέσπασε το πρώτο πανελλαδικό βραβείο στην κατηγορία των Λυκείων, με τη δημιουργία «Το νου σου στο διαδίκτυο», ένα ενημερωτικό έντυπο για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, το οποίο πραγματεύεται τα ζητήματα cyberbullying, grooming, sexting, ρητορική μίσους.

Μιλώντας στην τελετή βράβευσης η συντονίστρια του προγράμματος Αρχοντία Γιαννακάκη, κατέθεσε την πρόταση, ύπαρξης Ομάδων Αγωγής Υγείας στα σχολεία, ως άγρυπνου ματιού για ζητήματα στο διαδίκτυο και ως μια ευχή που θα βελτίωνε και θα έκανε θετικότερες τις ζωές των νέων παιδιών στο διαδίκτυο και στο φυσικό κόσμο. «Θεωρούμε σημαντική την ομάδα εκπαιδευμένων μαθητών κι εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο γιατί το διαδίκτυο έγινε για μεγάλους», τόνισε η Σοφία Ζαγγανά. «Είμαστε περήφανοι για το βραβείο», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κυριακού, ενώ η Δανάη Βαρνά ανέφερε:

«Είμαστε μια εκπαιδευμένη ομάδα μαθητών, η οποία συμμετείχε σε εργαστήρια και συνέδρια με μαθητές, εκπαιδευτικούς και ειδικούς. Όσον αφορά το περιοδικό που εκδώσαμε, θελήσαμε να γράψουμε αυτά που μάθαμε, αυτά που καταγράψαμε, αυτά που ερευνήσαμε στη διεθνή βιβλιογραφία, ώστε να ενημερώσουμε συμμαθητές, καθηγητές, γονείς». Ο μαθητής Νικόλαος Πνευματικός έθιξε τη σημασία του ψηφιακού εγγραμματισμού των μεγαλύτερων για να μπορούν να προστατεύουν τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο, ενώ στο ίδιο πνεύμα η Έλλη Κοντέου έθιξε την προώθηση του υγιούς δημιουργικού διαδικτύου για μικρούς και μεγάλους. «Νιώθω πολύ τυχερή που πήρα μέρος σ’ αυτό το πρόγραμμα είπε η Λίνα Σπυράτου-γιατί δεν έχουν όλοι την ευκαιρία-από το οποίο πήρα εφόδια για να μπορώ να βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Στη δημιουργία του εντύπου συμμετείχαν: Δανάη Βαρνά, Σοφία Ζαγγανά, Έλλη Κοντέου, Κωνσταντίνος Κυριακού, Νικόλαος Πνευματικός, Βασίλειος Κοψίδας, Νικόλαος Πινάτσης, Ελένη Σπυράτου. Ζωγραφική: Βασίλειος Κοψίδας. Ψηφιακή Ζωγραφική: Ελένη Σπυράτου. Τεχνική επεξεργασία στο Photoshop: Νικόλαος Πνευματικός. Επιμέλεια: Αρχοντία Γιαννακάκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ