ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ;

Ως απαράδεκτη χαρακτηρίζει την «εξαίρεση των πρώην παρέδρων και συμβούλων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου από τις αποφάσεις για την καταβολή των αναδρομικών τους, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε πρόσφατα ενημέρωση από τους Λαρισαίους εκπροσώπους των συνταξιούχων παρέδρων του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ.κ. Βασίλειο Λιαπή, Γεώργιο Γκουράβα, Ιωάννη Τζιόλη και την κα Αντωνία Πρωτονοταρίου-Βαχλιώτου, μέσω σχετικού υπομνήματος.

Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει ότι «μετά από αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση θεμάτων αναδρομικής καταβολής και μερικής αποκατάστασης των απωλειών που υπέστησαν οι αποδοχές των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων από τον Αύγουστο του 2012 με την εφαρμογή των περικοπών του ν. 4093/2012. Με την ΚΥΑ με αριθμ. 170285/0092 καθορίστηκε η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού σε:

– Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

– Ιατρούς του Ε.Σ.Υ.

– Μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

– Δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

– Όλα τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.

Στις ως άνω κατηγορίες εντάχθηκαν περίπου 115.000 υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «όλως περιέργως εξαιρέθηκαν από τις ως άνω διατάξεις 100 περίπου πάρεδροι και σύμβουλοι που υπηρέτησαν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ανήκαν στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων (και εξακολουθούν να ανήκουν σύμφωνα με το άρθρο 123 του ν. 4472/2017) και οι οποίοι υπέστησαν μειώσεις των αποδοχών τους με βάση τον ν. 4093/2012. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους παρέδρους και συμβούλους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, πέρα από κάθε έννοια δικαίου και ισοπολιτείας, σε δικαστικές διεκδικήσεις και περαιτέρω οικονομική ζημία τους».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Με ποιο σκεπτικό εξαιρέθηκαν από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του ν. 4575/2018/ΦΕΚ192Α’ και όσον αφορά υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μόνο οι πάρεδροι και σύμβουλοι του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου καίτοι ανήκαν και ανήκουν στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων.
  2. Αν με νομοθετική πρωτοβουλία θα αποκαταστήσουν το δίκαιο και το ορθό, και δεν θα οδηγήσουν τους παρέδρους και συμβούλους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε χρονοβόρες δικαστικές διεκδικήσεις, καθώς και σε περαιτέρω οικονομική εξασθένισή τους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ