ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΓΙΑ 35η ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Σοβαρότατους κινδύνους μη αναστρέψιμων βλαβών για την υγεία του αντιμετωπίζει πλέον ο 49χρονος κρατούμενος των φυλακών Λάρισας Σπ. Χ. που συνεχίζει για 35η μέρα την απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για μη συγχώνευση των ποινών του.

Ο κρατούμενος εξετάστηκε εκ νέου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας την περασμένη Παρασκευή, ενώ καταπέλτης είναι η ιατρική γνωμάτευση του παθολόγου – εντατικολόγου που τον εξέτασε, ο οποίος αναφέρει πως ο κρατούμενος απεργός πείνας έχει χάσει πάνω από 20 κιλά και παρουσιάζει κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών και μη αναστρέψιμων βλαβών για την υγεία του.

Αναλυτικά η γνωμάτευση, που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της σελίδας indymedia αναφέρει τα εξής:

“Εξέτασα σήμερα τον κ. Σπ. Χ., 49 ετών, που βρίσκεται κρατούμενος στη φυλακή Λάρισας.

Διανύει την 33η ημέρα απεργίας πείνας. Έχει συνολικά απωλέσει 21 Kgr σωματικού βάρους, που αντιστοιχεί σε 23,3% του σωματικού βάρους που είχε όταν ξεκίνησε την αποχή από την σίτιση.

Έχει κλινικά εικόνα έντονης απίσχνανσης και αφυδάτωσης, ανησυχία και δυσκολία συγκέντρωσης. Εμφανίζει ορθοστατική υπόταση και ταχυκαρδία. Εμφανίζει ριζιτική σημειολογία Ο5 και Ι1 αριστερά με υπαισθησία αριστερού άκρου ποδός και σοβαρά μειωμένη μυϊκή ισχύ κάμψης και έκτασης αυτού, σημειολογία που τόσο σύμφωνα με τον ίδιο όσο και από τον ιατρικό του φάκελο δεν προκύπτει ότι προϋπήρχε. Από τον ιατρικό φάκελό του στο ιατρείο της φυλακής προκύπτει ότι έχει διακομισθεί στο νοσοκομείο μια φορά με εκτακτοσυστολική αρρυθμία ενώ το επίπεδο σακχάρου αίματος είναι συνεχώς χαμηλό (50-60 mg/dl) και υφίσταται συχνά επεισόδια συμπτωματικής υπογλυκαιμίας.

Επισημαίνω ότι η πιθανότητα εμφάνισης μη αναστρέψιμων βλαβών αυξάνεται εκθετικά όσο η αποχή από τη σίτιση παρατείνεται, σύμφωνα δε, με τη σχετική βιβλιογραφία, ο κίνδυνος ενισχύεται έντονα μετά από την παρέλευση της 10ης μέρας και μετά από την απώλεια του 10% του σωματικού βάρους. Δεδομένου ότι και τα 2 αυτά όρια ασφαλείας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού επισημαίνω ότι η συνέχιση της απεργίας πείνας από τον κ. Χ. εγκυμονεί πλέον μεγάλο και καθημερινά αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών και μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του”.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ