ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΦΩΤΟ)

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η ολοκλήρωση των εργασιών για το Α’ Αρχαίο Θέατρο

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και πλήθος κόσμου εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Λάρισα το Μουσείο Σίτων και Αλεύρων που στεγάζεται στο Μύλο του Παππά.

Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ενώ ιστορική αναδρομή με πλούσιες αναφορές στην έναρξη της λειτουργίας του μύλου το 1892 μέχρι και τη λειτουργία του μουσείου, που περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση όπου παρουσιάζεται η βιομηχανική επεξεργασία του σίτου όπως και πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Λαρισαίου φωτογράφου Τ. Τλούπα έκανε η προϊσταμένη του Λαογραφικού Μουσείου Φ. Καλοκαιρινού.

Στη σύλληψη της ιδέας από τον αείμνηστο αντιδήμαρχο Χρ. Δαμάνη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ενώ παίρνοντας το λόγο η υπουργός Πολιτισμού εξήρε το έργο και την αξιοποίηση του χώρου τονίζοντας πως ο Μύλος του Παππά «αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης και λειτουργίας πολιτιστικού χώρου».

«Το μουσείο δίνει στη Λάρισα αυτοπεποίθηση και στους πολίτες της τη δύναμη της συνέχισης του έργου ανθρώπου του μόχθου», υπογράμμισε η κ. Ζορμπά, ενώ σύντομο χαιρετισμό με αναφορές «στις μεγάλες συνέργειες» για τη δημιουργία του μουσείου απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, με τους επισκέπτες να γνωρίζουν από κοντά είδη αλεύρων και σίτων, κατάλοιπα μηχανημάτων και τμήματα του παλιού εργοστασίου, αλλά και να «ξαναζούν» παλιότερες εποχές μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του αείμνηστου Τ. Τλούπα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Μ. ΖΟΡΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Εξάλλου είδηση έβγαλε νωρίτερα η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, καθώς η κ. Ζορμπά, μετά τη σχετική ενημέρωση από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Στ. Σδρόλια, ανέφερε πως εντός τους 2019 ξεκινούν οι τελικές εργασίες στο χώρο του μνημείου με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο 6μηνο του 2022.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, ενώ προστέθηκε και η πρόσβαση των ΑμεΑ, με αποτέλεσμα η παράδοση να τοποθετείται εντός του πρώτου 6μήνου του 2022. Πλέον η Λάρισα θα μπορεί να συνομιλεί με το παρελθόν και να φαντάζεται το μέλλον», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης στάθηκε στις επόμενες κινήσεις που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προσεγγίζει τα ζητήματα της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου σε όλα τα επίπεδα», ανακοίνωσε ο κ. Καλογιάννης, προσθέτοντας με νόημα πως η υπόθεση του θεάτρου αφορά όλους “καθώς η πόλη εργάστηκε στο σύνολό της, με τις δημοτικές αρχές να έχουν «χτίσει» η μία πάνω στην άλλη, για να φτάσουμε στο σημείο αξιοποίησης και λειτουργίας του μνημείου”.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ