«Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΣΤΟ  ΓΕ.Λ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Της Κωνσταντινιάς Πατσή, διευθύντριας του σχολείου

Η αξιοποίηση των έργων Τέχνης γίνεται ολοένα και συστηματικότερη τα τελευταία χρόνια (Βρεττός, 1999) και χρησιμοποιείται στην Εκπαίδευση  σε πολλές χώρες ως καινοτόμα διδακτική μέθοδος   για να επιτευχθεί η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, σε γνωστικό, ηθικό, κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η επαφή με την Τέχνη βοηθάει  τους νέους να αναπτύσσονται ολόπλευρα, να αποκτήσουν ευαισθησία, ικανότητα για μάθηση, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα και συντελεί στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού τους, των άλλων ανθρώπων και του κόσμου, με περισσότερο ολιστικούς  τρόπους (Wick, 2000 και Lawrence, 2005a στο Lawrence, 2008: 67 οπ. αναφ. Μαλαφάντης & Καρέλα,2016)

Στο ΓΕ.Λ Τυρνάβου  στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων οι μαθητές που συμμετείχαν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Η τέχνη και η τεχνική της προσωπογραφίας»  παρατήρησαν και μελέτησαν τα έργα των μεγάλων δημιουργών, Vincent Willem van Gogh, Pablo Ruiz y Picasso, Egon Shiele, Γεωργίου Μπουζιάννη και Εδουάρδου Σακαγιάν επιχειρώντας να κατανοήσουν  τη γραφή τους και την καλλιτεχνική τους ταυτότητα και να τα απολαύσουν . Παράλληλα προσπάθησαν να   ανα-δημιουργήσουν μερικά από αυτά  , δημιουργώντας το δικό τους εικαστικό αποτύπωμα, στους εσωτερικούς τοίχους του σχολείου.

Οι συμμετέχοντες μαθητές δήλωσαν ότι «Ο διάλογος με την τέχνη ήταν σίγουρα  ο αρχικός μας σκοπός. Όπως κάθε διάλογος όμως, δεν επιβάλλεται, ούτε καθοδηγείται. Γνωρίσαμε πολλά και γνωριστήκαμε καλύτερα. Μοιράσαμε ο ένας στον άλλο συντροφιά, συνεργασία, απαντήσεις και νοιώσαμε όμορφα. Καταγράψαμε και μοιραστήκαμε ανθρώπινες στιγμές. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τις μέρες μας πιο όμορφες. Και ίσως τα καταφέραμε».

Ο διάλογος των μαθητών με την Τέχνη  οδήγησε στην ανάπτυξη της αισθητικής εμπειρίας τους ,στην καλλιέργεια της δημιουργικής  τους  ικανότητας , καθώς και της  ικανότητας  τους  για κριτικό στοχασμό (Ντούλια,2012) οδηγήθηκαν σε νέα πεδία προσωπικών και νοηματικών αναζητήσεων και μέσω αυτών σε μια στοχαστική και κριτική κατανόηση του κόσμου και της πραγματικότητας, ενώ παράλληλα   καλλιεργήθηκαν οι δεξιότητες ολόπλευρης ενδυνάμωσης τους και ενισχύθηκε  η δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία και η ενσυναίσθησή τους, θέτοντας τον διάλογο και την επικοινωνία στο επίκεντρο της σχολικής ζωής και βελτιώνοντας έτσι το κλίμα συνεργασίας και επικοινωνίας του σχολείου. (ΙΕΠ,2015) .

Συνεργάστηκαν οι μαθητές: Θωμάς Μπαλάφας, Ζέφη Νάκα,Ελένη Μπαλιάφα, Ιωάννα Καραμούτη, Μαργαρίτα και Χριστίνα Νάκα,Δάφνη Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Τσιουμάνη, Σοφία Τσιγγέλη, Δημήτρης Τσιμπλούλης, Μαριάννα Δαούλα,Βασίλης Πίπας, Αποστόλης Ζαραγκότας,, Βασίλης Κυρατζής και  Ολυμπία Κινόλι.

Το Πρόγραμμα εκπόνησαν οι καθηγήτριες του ΓΕ.Λ Τυρνάβου, Ελένη Καλαμπαλίκη, Ελένη Μπελτέ και Ναυσικά Ζιάκου.  Φωτ. Γιάννης Χατζηαντωνίου

Βιβλιογραφία

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, 2015. Πορίσματα του Διεθνούς Συνεδρίου «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα

Μαλαφάντης Κων., Καρέλα Γεωργία (2016). Για μια ποιοτική Εκπαίδευση: Οι Τέχνες στην Εκπαίδευση και η έννοια της διαφορετικότητας μέσα από την Τέχνη. Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο http://impschool.gr/deltio-site/?p=743

Ντούλια Αθηνά (2012). Δημιουργική Μάθηση μέσα από την Τέχνη: Μια πρόταση διδασκαλίας στην Ιστορία. Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο, 5-7 Οκτωβρίου 2012.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ