ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΚ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών

Οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε μέτρα, τα οποία συνεχίζουν να επιδεινώνουν το οικονομικό και το εργασιακό καθεστώς μας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να εφαρμόσει μια νέα σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων προσηλωμένη στις επιταγές των δανειστών.

Πρόκειται για μέτρα που υποδεικνύονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας (Δεκέμβριος 2017), και στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση (Απρίλιος 2018)

Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τη σημερινή δραματική κατάσταση των εργαζομένων ως το τέλος των Μνημονίων. Πρόκειται για ένα βήμα πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας.

Δεν βρισκόμαστε πριν από το τέλος των Μνημονίων· αντίθετα συσσωρεύονται όλο και πιο νέα και πιο επώδυνα μέτρα. Πριν λήξει το 3ο Μνημόνιο έχει αποφασιστεί η συνέχειά του.

Το 4ο Μνημόνιο είναι ήδη μια πραγματικότητα. Γιατί, υπάρχουν νομοθετημένα μέτρα, που το έχουν διαμορφώσει.

Στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο, συνεχίζεται αθροιστικά η πολιτική όλων των μνημονίων που έχουν ψηφιστεί.

Όλοι οι μνημονιακοί νόμοι ισχύουν!

Κανένα εφαρμοστικό μέτρο τους δεν έχει καταργηθεί.

Και είναι εμπαιγμός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «βγήκαμε» από τα μνημόνια, αφού κάθε γενικό οικονομικό μέτρο περνάει από την έγκριση των δανειστών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η πρόσκαιρη έξοδος της χώρας μας στις αγορές κόστισε ακριβά.

Φυσικά καμιά ουσιαστική συζήτηση δεν γίνεται για την ανάπτυξη της χώρας, για την οικονομία και την παραγωγική της βάση, για την κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά επί μια δεκαετία.

Η κοινωνική μας κατάσταση

Να ποιο είναι το σταθερό τοπίο που έχουμε ως απτή πραγματικότητα.

α) Οι μισθοί και οι συντάξεις θα συνεχίσουν να μειώνονται ουσιαστικά από τα συνεχή φορολογικά μέτρα, από τις ασφαλιστικές προσαρμογές, από τη μείωση του αφορολόγητου.

γ) Το αφορολόγητο μειώνεται από την 1 Ιανουαρίου 2020 περικόπτοντας το πολλαπλά φορολογημένο εισόδημά μας.

δ) Έχουν ψηφιστεί υπερβολικά πλεονάσματα (3,5% μέχρι και το 2021 και κατά μέσο όρο 2% έως το 2060), που θα προκύπτουν κάθε φορά κυρίως από νέες περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις.

ε) Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα υπάρξει και νέα επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ.

στ) Μέχρι το 2060 έχει συμφωνηθεί επιτροπεία στην εθνική μας οικονομία.

ζ) Για 99 χρόνια έχει υπονομευτεί η δημόσια περιουσία με τη διαμόρφωση του Υπερταμείου.

η) Η χώρα μας δεν θα ασκεί αυτόνομη δημοσιονομική πολιτική, αλλά θα ελέγχεται και θα αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους δανειστές.

Εκπαιδευτική πολιτική

Το κλίμα στα σχολεία είναι κλίμα εγκατάλειψης. Οι εκπαιδευτικοί βιώνουν ακόμα και τη θεσμική υποβάθμιση του περιεχομένου του λυκείου και του γυμνασίου. Προτείνονται ή προωθούνται:

Η αποδόμηση του Γενικού λυκείου:

 Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να αποδομήσει τη Γενική παιδεία και τον όποιο μορφωτικό ρόλο του λυκείου με τη μετατροπή του πιο κρίσιμου εκπαιδευτικού θεσμού σε φροντιστήριο, ιδιαίτερα για την Γ΄ τάξη.

Επικρατεί ο παραλογισμός του πρωτοτυπίας «για να αντιμετωπίσουμε τα φροντιστήρια, κάνουμε το λύκειο φροντιστήριο…».

 Και κοντά σ’ αυτή την εξέλιξη προτείνεται ένα ακόμα βήμα προς τη διάλυση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την περιβόητη ελεύθερη πρόσβαση, στην οποία θα επικρατήσει ένας παραλογισμός, άλλοι να παίρνουν πτυχίο με πανελλαδικές εξετάσεις και άλλοι το ίδιο πτυχίο χωρίς εξετάσεις.

 Στο νέο νόμο για τις υποστηρικτικές δομές στην εκπαίδευση υπάρχουν δείγματα ανευθυνότητας του Υπουργείου Παιδείας. Επιβάλλεται στους εκπαιδευτικούς να ασκήσουν ένα έργο στο οποίο δεν έχουν καμιά επιστημονική και εκπαιδευτική σχέση. Πρόκειται για μία αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική πολιτική. Με ποια εφόδια και ποια προσόντα θα προτείνουν οι εκπαιδευτικοί αν ένας μαθητής τους έχει μαθησιακές δυσκολίες ή χρειάζεται ειδική υποστήριξη; Δεν μπορεί να προδικάζεται και να κρίνεται η υπόθεσή τους χωρίς επιστημονική επάρκεια! Είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους.

 Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης το αποτέλεσμα είναι 4500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή (συμπεριλαμβανομένων του ειδικού βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού) και κανένας διορισμός στη γενική εκπαίδευση. Τα υπόλοιπα αποτελούν υποσχέσεις για το μέλλον.

 Οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι μισθοί απαξίωσης. Κανένα άλλο επάγγελμα στο δημόσιο τομέα δεν έχει τέτοιο γκρίζο οικονομικό και εργασιακό στάτους που έχουν οι εκπαιδευτικοί. Ο νόμος Κατρούγκαλου παγιδεύει όλους τους εκπαιδευτικούς στην πορεία προς τη συνταξιοδότηση με τρόπο απαράδεκτο. Το ασφαλιστικό σύστημα είναι στην τύχη του και δεν έχει μέλλον. Η παροχή δημόσιας υγείας γίνεται όλο και πιο ασφυκτική.

Εκπαιδευτικό κίνημα

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί παρά να αναδείξει τα έντονα προβλήματα και να ζητήσει λύσεις με ιεράρχηση των αιτημάτων του. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τις συνέπειες από το 4ο μνημόνιο μακράς διάρκειας με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λειτουργία του Υπερταμείου που έχει συμπεριλάβει ακόμα και σχολεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο αμφισβήτησης και ανατροπής βασικών εργασιακών δικαιωμάτων μας. Οικονομική αφαίμαξη, εργασιακή αβεβαιότητα, επιστημονική υποβάθμιση, ξεθεμελίωμα των οργανικών θέσεων, αδιοριστία: είναι η συστηματική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

Οι θέσεις μας

Διεκδικούμε:

 Αύξηση στους βασικούς μισθούς και στις συντάξεις μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

 Μόνιμους διορισμούς άμεσα για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία. Στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των αναπληρωτών.

 Θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των πολιτισμικών πρωτοβουλιών των σχολείων.

 Στήριξη της ειδικής αγωγής

 Αντιμετώπιση και επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων των αναπληρωτών και των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιφέρειας που οι συνθήκες καθιστούν φοβερά δύσκολη την άσκηση του έργου τους.

 Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προηγούμενα όρια.

 Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό, που μειώνει τις συντάξεις μέχρι 40%.

 Δυνατότητα συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών στα 60 με 30 χρόνια υπηρεσίας.

 Παροχή δημόσιας υγείας και περίθαλψης.

 Διδασκαλία των μαθημάτων με βάση την επιστημονική / πανεπιστημιακή εκπαίδευσή μας.

 Απόσυρση των εξαγγελιών για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης.

 Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου για το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών.

 Ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με ευθύνη των ΑΕΙ.

Αγωνιζόμαστε για:

 Δημόσια Δωρεάν Παιδεία

 Την κατάργηση των δεσμεύσεων και των εφαρμοστικών μέτρων των Μνημονίων.

 Τη γενναία χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης

 Ισχυρή Γενική εκπαίδευση και ισότιμη Επαγγελματική εκπαίδευση.

 Ολόπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού στο σύνθετο και σημαντικό έργο του

Πρόγραμμα δράσης

Τίποτα δεν θα καταργηθεί από μόνο του ούτε θα χαριστεί από καμιά κυβέρνηση.

Αντίθετα, απαιτούνται οργανωμένοι αγώνες για ένα δημοκρατικό σχολείο, για να αποκατασταθούν τα εισοδήματά μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα!

Οφείλουμε να εμπνεύσουμε και να συσπειρώσουμε τους εκπαιδευτικούς, να ξαναβρούμε το νήμα των συλλογικών αγώνων μας, γιατί είναι η μόνη προοπτική, η μόνη δυνατότητα για να διαμορφώσουμε ένα μέλλον με δικαιοσύνη και κοινωνική πρόοδο, με παιδεία που θα προάγει τη συνεχή βελτίωση των εργαζόμενων και της χώρας.

 Καλή προετοιμασία ενημέρωσης των σχολείων για να διαμορφωθούν συνθήκες για μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.

 Αναζήτηση κοινού βήματος δράσης με τη Δ.Ο.Ε. στο επίπεδο της διοργάνωσης πανελλαδικής πανεκπαιδευτικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με αιχμή τα οικονομικά ζητήματα και τις διεκδικήσεις μας.

 Εξουσιοδότηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για προετοιμασία 24ωρης απεργίας από κοινού με τη ΔΟΕ, στο 1ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

 Προετοιμασία απεργιακού βήματος μέσα από νέες Γενικές Συνελεύσεις στην περίπτωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ