Η διαδικασία γνωστοποίησης φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων τρίτων χωρών
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει τους υπόχρεους για τα παρακάτω:
Α. Όπως ενημερώσαμε με το υπ’ αριθ.’ 1 ανωτέρω σχετικό έγγραφό μας, για την αποστολή στη χώρα μας ή από τη χώρα μας σε άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που αναφέρονται στο Παράρτημα V, Μέρος Α του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ 307Α) ή γενικά για την διακίνησή τους στην Κοινότητα, θα πρέπει τα ανωτέρω να συνοδεύονται με Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.
Μεταξύ άλλων, στην τελευταία επικαιροποίηση του Παραρτήματος V, Μέρος Α του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ 307Α), περιλαμβάνονται σημαντικά είδη για την περιοχή μας όπως:
Φυτά Καστανιάς, Ελιάς, Μηλοειδών (Κυδωνιά, Μηλιά, Αχλαδιά), Πυρηνοκάρπων (Ροδακινιά, Βερικοκιά, Κερασιά κ.α.) που προορίζονται για φύτευση
Φυτά Λαχανοκομικών (Τομάτα, Πιπεριά, Μελιτζάνα, Καρπούζι, Πεπόνι, Αγγούρι, Μαρούλι, Λάχανο κ.α.) που προορίζονται για φύτευση
Καρποί εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους
Φυτά που προορίζονται για φύτευση, καλλωπιστικών και δασικών ειδών (Πλάτανος, Λεύκα, Δρυς κ.α.)
Κόνδυλοι Πατάτας
Σπόροι Μηδικής, Ηλίανθου, Φασολιού, Βαμβακιού, Τομάτας κ.α.
Το τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσία μας τηρεί αρχείο Φυτοϋγειονομικού Μητρώου στο οποίο υποχρεούται να εγγραφεί κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που για επαγγελματική χρήση:
Εισάγει φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα του Παραρτήματος V, Μέρος Α και Β.
Παράγει φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα του Παραρτήματος V, Μέρος Α και Β.
Συγκεντρώνει ποσότητες φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων του Παραρτήματος V, Μέρος Α και Β.
Διακινεί ποσότητες φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων του Παραρτήματος V, Μέρος Α και Β.
Παράγει πατάτες ή καρπούς των ειδών Citrus L., Fortunella Swingle, και Poncirus Raf.
Η μη εγγραφή των υπόχρεων στο φυτοϋγειονομικό μητρώο επισύρει τόσο τις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 34α όσο και τις ποινικές κυρώσεις του άρθρου 35 του Ν. 2147/1952 (Α155) όπως ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 2538/1997 (Α242).
Β. Σε συνέχεια, υπενθυμίζουμε στους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για τα παρακάτω:
Κάθε εξαγωγέας που προγραμματίζει την εξαγωγή προς μία τρίτη χώρα μιας αποστολής φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων, επικοινωνεί έγκαιρα με την αρμόδια υπηρεσία φυτοϋγειονομικού ελέγχου της εν λόγω χώρας (NPPO=National Plant Protection Organization) για να πληροφορηθεί τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις όπως εκάστοτε ισχύουν κάνοντας χρήση της ιστοσελίδας της Διεθνούς Σύμβασης Προστασίας των Φυτών (IPPC=International Plant Protection Convention), ως εξής:
https://www.ippc.int/en/countries/ → επιλογή χώρας (Countries) → IPPC Official Contact Point
Ακολουθώντας την παραπάνω πορεία μπορεί να έχει πληροφορίες σχετικά με το ονοματεπώνυμο του υπεύθυνου επικοινωνίας, τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, fax, email) και την ιστοσελίδα της αρμόδιας υπηρεσίας φυτοϋγειονομικού ελέγχου.
Τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της τρίτης χώρας όπως ισχύουν κατά την περίοδο της εξαγωγής, ο ενδιαφερόμενος εξαγωγέας τις γνωστοποιεί στην Υπηρεσία μας προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο σχετικός φυτοϋγειονομικός έλεγχος και η έκδοση του Πιστοποιητικού Φυτοϋγείας. Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να επικοινωνεί με την αρμόδια υπηρεσία φυτοϋγειονομικού ελέγχου μιας τρίτης χώρας σε εξαιρετικές ή και σε άλλες περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Εξ’ αιτίας των συχνών και σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται από τη μη ορθή εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς ότι χωρίς την προηγούμενη γνωστοποίηση στην Υπηρεσία μας των επίσημων φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων της χώρας εξαγωγής, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί φυτοϋγειονομικός έλεγχος και επομένως δεν μπορεί να εκδοθεί Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας.