ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, Ή ΠΩΣ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιώργος Παπανικολάου

Οι “ειδικοί”, οι πολιτικοί και οι ξερόλες “αντικειµενικοί” “δηµοσιογράφοι”, “έχουν φάει τα λυσσιακά τους”, ειδικά τα χρόνια της κρίσης/τα χρόνια των µνηµονίων, αλλά και τις προηγούμενες δεκαετίες (µε τα συχνότατα προγράµµατα λιτότητας, θυµάστε;), να µας  πείσουν για το “µμεγάλο βάρος” που αντιπροσωπεύουν οι µισθοί και οι συντάξεις για τον προϋπολογισμό του κράτους.

Το θέµα προσπαθούν να το αναλύσουν/δυϊλίσουν και να το φωτίσουν από κάθε άποψη, όπως “υπολογίζοντας” το ποσοστό των φόρων που “ρουφάνε” οι μισθοί και οι συντάξεις, το ποσοστό του συνόλου των εσόδων του προϋπολογισµού που “καταπίνουν” οι μισθοί και οι συντάξεις κ.α.

Θα συναντήσετε βέβαια και πιο σύνθετες απόψεις, όπως “στον ιδιωτικό τοµέα, οι σχέσεις ρυθµίζονται από την πραγµατική οικονοµία κι όχι απ το δηµόσιο των Ρωµανιάδων και Μητροπουλαίων” (εννοώντας ότι κακώς οι δηµόσιοι υπάλληλοι αµείβονται µε υψηλότερους µισθούς) [παραλείποντας βέβαια τα προσόντα των δηµοσίων υπαλλήλων, αλλά και το γεγονός ότι και στην “πραγµατική οικονοµία” του ιδιωτικού τοµέα οι µισθοί πετσοκόφτηκαν µε νόµο και δεν διαµορφώθηκαν από τα πραγµατικά δεδοµένα].

Όλοι αυτοί οι κύριοι, παραλείπουν να µας ενηµερώσουν ότι:

Οι µισθοί και οι συντάξεις δεν καταβάλλονται εφάπαξ στο χρόνο, ούτε εξαφανίζονται απ την οικονοµία άπαξ και καταβληθούν (δεν µεταναστεύουν πχ σε κάποιο φορολογικό παράδεισο για να φοροδιαφύγουν).

Καταβάλλονται τµηµατικά κάθε µήνα (αντιπροσωπεύοντας µια δαπάνη του προϋπολογισµού περίπου 1,5 δις ευρώ) και αποτελούν ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ της πραγµατικής οικονοµίας της χώρας.

Κατ αρχάς οι µισθοί και οι συντάξεις είναι χρήµατα που επανεισέρχονται άµεσα ή έµµεσα στο κράτος. Άµεσα απ τους φόρους εισοδήµατος και τις ασφαλιστικές εισφορές και έµµεσα απ τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τις ∆ΕΚΟ κλπ.

Ό,τι αποµένει διοχετεύεται στην πραγµατική οικονοµία µέσω της κατανάλωσης συµβάλλοντας στην ανάπτυξη.

Σας το είπε κανείς αυτό µισθωτοί και συνταξιούχοι;

Μήπως σας εξήγησαν την ανάγκη της διατήρησης των φορολογικών παραδείσων; Την απόκρυψη των προσώπων που εξάγουν εκεί τους καρπούς της κερδοφόρας δραστηριότητάς τους;

Μήπως κάποιος µπήκε στον κόπο να σας δείξει σε κάποιο πλανητάριο τον αστερισµό του Σείριου ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων, από όπου οι κύριοι επιχειρηµατίες και κεφαλαιούχοι µας έφεραν τις γνώσεις και την τεχνολογία στις οποίες στηρίζονται οι ιδέες τους και οι επιχειρήσεις τους, που τους αποδίδουν τα κέρδη “τους”;…

Για σκεφτείτε…

Χωρίς µισθούς και συντάξεις µπορεί να υπάρξει οικονοµία;

Επιχειρήσεις; Mήπως κέρδη; Ανάπτυξη;…

Μήπως µας κοροϊδεύουν λίγο;…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ