ΤΟ ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Του Δημήτρη Σακατζή, εκπαιδευτικού του σχολείου

Τα τμήματα της νοσηλευτικής του ΕΠΑΛ Τυρνάβου επισκέφτηκαν την δομή της Κιβωτού του Κόσμου στο Διμήνι του Βόλου. Το Πρότυπο Κέντρο Προστασίας αποτελεί μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και πρωτοποριακή δομή φιλοξενίας παιδιών για τα ελληνικά δεδομένα. Απευθύνεται σε παιδιά που έχουν βρεθεί σε κίνδυνο, έχουν βιώσει έντονα τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους και βρίσκονται εκεί, κατόπιν

εισαγγελικής παραγγελίας.

Με πρωτοβουλία των μαθητών συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη υγιεινής με σκοπό να βάλουν και αυτοί ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο έργο που επιτελεί ο πατέρας Αντώνιος. Έχουμε πει πολλές φορές και το έχουμε κάνει πράξη, ότι το Σχολείο είναι πολλά περισσότερα από την τάξη, το θρανίο, την εγκυκλοπαιδική γνώση. Σχολείο είναι η Παιδεία, η πολύπλευρη μόρφωση, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, ο σεβασμός και η αγάπη. Είναι η παραδοχή ότι η ευτυχία δεν είναι ένα πιάτο που τρώει κάποιος μόνος του, αλλά ένα πανηγύρι που συμμετέχουν όλοι. Για το λόγο αυτό η γνώση πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική, συναισθηματική και ψυχική συνειδητοποίηση του μαθητή.

Μιας και μιλάμε για τους μαθητές, στην επιστροφή έγραψαν δύο λόγια στο εργαλείο που ξέρουν να χειρίζονται καλύτερα από τον καθένα μας. Στο κινητό. Ο λόγος σε αυτούς. Ας τους ακούσουμε:

«Σήμερα γνώρισα μια οικογένεια με πολλά, πολλά μέλη, σε αυτό το υπέροχο σπίτι με τους φιλικούς ανθρώπους» (Βίκυ).

«Κατάλαβα ότι η φροντίδα του παιδιού είναι το παν για μια ευτυχισμένη ζωή και οι άνθρωποι που την προσφέρουν είναι ευτυχισμένοι» (Βάσω Κ.).

«Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που είναι κοντά στα παιδιά που τους έχουν ανάγκη, τα στηρίζουν και τα βοηθούν να δημιουργούν» (Στεφανία)

«Δημιουργήσατε κάτι σημαντικό, για τα παιδιά και τους προσφέρετε κυρίως αγάπη. Συνεχίστε» (Βάσω Μπ.)

«Είναι πολύ σημαντικό να νιώσουν τα παιδιά την αγάπη και την ζεστασιά που θα ένιωθαν στο σπίτι τους με τους βιολογικούς τους γονείς. Θα ήθελα να ξαναπάμε και να βοηθήσουμε ότι και όπως μπορούμε αυτή την τεράστια προσπάθεια» (Αναστασία).

«Πρώτη φορά μια επίσκεψη μου κέντρισε τόσο πολύ την προσοχή. Είδα κάτι που με ενθουσίασε και το κυριότερο με συγκίνησε. Είδα Ανθρώπους να κάνουν ανιδιοτελώς ότι περνά από το χέρι τους για παιδιά που τους έχουν ανάγκη» (Νάνσυ).

«Υπέροχοι άνθρωποι, υπέροχο μέρος, υπέροχα πράγματα. Το ελάχιστο που μπορούμε να δώσουμε σε παιδιά που έχουν ανάγκη από αγάπη. Άνθρωποι που αγαπούν και φροντίζουν» (Ειρήνη).

«Φιλοξενία, χαρά, οικειότητα. Μια όμορφη επίσκεψη και γνωριμία με όμορφους ανθρώπους που ζουν για να προσφέρουν» (Κωνσταντίνα).

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η αφοσίωση στο σκοπό, το πώς νοιάζονται για την μόρφωση και την ανάπτυξη των παιδιών» (Μαρία Π.).

«Μου άρεσε πάρα πολύ που δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να έχουν τη ζωή που τους στερήθηκε. Μια φυσιολογική ζωή που θα αναπτύξουν τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα τους» (Μαρία Γκ.).

«Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη. Ποτέ δεν πίστευα ότι ένα ίδρυμα θα μπορούσε να προσφέρει τόσες πολύπλευρες γνώσεις και ταυτόχρονα αγάπη. Ευελπιστώ να επισκεφτώ ξανά το χώρο και να προσφέρω και εγώ όπως μπορώ» (Ελευθερία).

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε για εμένα μια εμπειρία ζωής και γνώσης. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν τη ζωή αυτών των παιδιών ίδια με την δική μας» (Δημήτρης).

Αυτό που λέω πάντα είναι: Δείξε τους νέους τα σύννεφα και αυτοί θα μάθουν να πετάνε…

Αυτό είναι Σχολείο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ