ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ανακοίνωση της παράταξης Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Και ενώ η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων των αγροτών, διαρρέει υποκριτικά ότι σκέφτεται την αναβολή εφαρμογής του μέτρου του «περιβαλλοντικού κόστους» του νερού για φέτος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός εμφανίζεται ως ο καλύτερος σύμμαχός της και ο ποιο πιστός εντολέας των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου υπό το συντονισμό του κ. Αγοραστού στην Λάρισα, με πλήθος φορέων διαχείρισης του νερού στην Θεσσαλία, ο περιφερειάρχης δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα ενάντια στην φιλοσοφία ιδιωτικοποίησης του νερού από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά μόνο ψέλλισε ότι το κόστος είναι δυσβάστακτο και βλάπτει την «ανταγωνιστικότητα» της Θεσσαλίας. Η δήλωσή του πως «Δεν επιζητούμε την κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους, αλλά την εξομοίωση του κόστους στη Θεσσαλία με τις άλλες περιοχές», αποτελεί δήλωση αποδοχής της εμπορευματοποίησης του νερού. Μια δήλωση που υπό τον φόβο των κοινωνικών αντιδράσεων, επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» και να δώσει στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις «κοινωνικό χαρακτήρα». Στο ίδιο μήκος κύματος, της «ορθολογικοποίησης» και όχι της κατάργησης του χαρατσιού στο νερό άρδευσης, κινείται εξάλλου και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας η οποία προτρέπει τον περιφερειάρχη να συνεχίσει την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων διατυπώνοντας: «Προτρέπουμε όλους τους φορείς της Περιφέρειάς μας να εργασθούμε από κοινού για να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας, αξιοποιώντας όλα τα νομοθετικά εργαλεία και υλοποιώντας τα μέτρα που προτείνονται στο Σχέδιο Λεκανών Απορροής Ποταμών της Θεσσαλίας».

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν νοιώσει στο πετσί τους τι θα πει «ανταγωνιστικότητα» προϊόντων. Δίνουν με ανοιχτές τιμές τα προϊόντα τους και πουλάνε με 47λεπτά την καλύτερη ποιότητα βαμβακιού των τελευταίων ετών, στους εκκοκκιστές. Δίνουν στην κυριολεξία για λιγότερο από ένα κομμάτι ψωμί το στάρι στους μεγαλεμπόρους. Πουλάνε χωρίς να γνωρίζουν εάν θα πληρωθούν τα τεύτλα. Χαρίζουν στους χοντρέμπορους το καλαμπόκι… Αυτή την «ανταγωνιστικότητα» φοβάται μην πειράξει ο κ. Αγοραστός. Αυτή όμως η «ανταγωνιστικότητα» είναι που στέλνει στην ανεργία και στη φτώχεια κάθε χρόνο και άλλους αγρότες και ετεροεπαγγελματίες που εργάζονται στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Εμείς όμως δεν μιλάμε για την ανταγωνιστικότητα, μιλάμε για την επιβίωση όλων αυτών των ανθρώπων, που με τις πολιτικές της ΕΕ και του ντόπιου κεφαλαίου εξαθλιώνονται. Γνωρίζουμε ότι είναι διαφορετικά τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούν οι κυβερνητικοί κύκλοι της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, με τα συμφέροντα και τις ανάγκες στις οποίες επιχειρούμε εμείς να δώσουμε φωνή. Αυτοί είναι με τους πλούσιους της Θεσσαλίας και εμείς με την εργαζόμενη φτωχή πλειοψηφία. Αυτοί θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τις πολιτικές της ΕΕ και του κεφαλαίου που φτωχοποιεί τους ανθρώπους, εμείς θα παλέψουμε με κάθε τρόπο να γίνει ανακατανομή του πλούτου που παράγεται προς όφελος των φτωχών.

Το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος» δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Η «περιβαλλοντική» πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, είναι η άλλη όψη του νομίσματος της απόλυτης εκμετάλλευσης όλου του περιβαλλοντικού πλούτου για την ικανοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ο καπιταλισμός μετατρέπει σε κέρδος τόσο την καταστροφή, όσο και την υποτιθέμενη αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Το «περιβαλλοντικό τέλος» αποτελεί μια ξεκάθαρη μεθόδευση εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού και ένα μέτρο που θα συμβάλει με τη σειρά του στην ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της αγροτικής παραγωγής στο άρμα των κολοσσών του αγροτοδιατροφικού τομέα και των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Από αυτή την άποψη η κατάργησή του είναι μονόδρομος. Μια κατάργηση που δε θα επιτευχθεί με συμφωνίες σε υπουργικά και θεσμικά γραφεία, αλλά μέσα από τη δυνατότητα του αγωνιζόμενου λαού να επιβάλει με τα δικά του όργανα τα δίκαιά του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ