«ΕΦΥΓΕ» Ο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

Πολυβραβευμένος, επικεφαλής του Φωτογραφικού Τμήματος του διεθνούς πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα ο Γ. Μπεχράκης. Γυρίζω το χρόνο πίσω, Απρίλης του 2015 η συνάντησή μας στη Λάρισα στο πλαίσιο εκδήλωσης της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της φωτογραφικής ομάδας f+, με τον ίδιο να δηλώνει αφοπλιστικά για το πρακτορείο με το 1 δισεκατομμύριο αναγνώστες την ημέρα

πως «… πρόκειται για ένα πρακτορείο μάλλον βαρετό που δεν έχει προσωπικότητα, γιατί απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό»!

Ήταν και είναι πολλά ο Γιάννης Μπεχράκης, αφοπλιστικός, αγχώδης, τελειομανής, που γύρισε τον κόσμο για την αλήθεια του, αψήφησε το θάνατο σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και «έφυγε» στα 58 του χρόνια χτυπημένος από τον καρκίνο πιστεύοντας πάντα πως «η φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο».

Λιβύη, Κροατία, Βοσνία, Κόσσοβο, Κομπάνι, Σομαλία, Σιέρα Λεόνε, Παλαιστίνη, Τσετσενία, αμέτρητοι οι σταθμοί στην πλούσια καριέρα του, βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη του προσφυγικού, που τον «πόνεσε» διπλά σαν χτύπησε την πόρτα μας.

Μεγάλη η απώλεια, μα ακόμη μεγαλύτερη η αλήθεια του που μένει. Καλό ταξίδι…

Ε.Π.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ