Η ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΑΚΡΟΠΝΟΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ

Η απάντηση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη στις εξαγγελίες της Ρ. Καραλαριώτου για κυκλοφοριακό και πάρκινγκ

Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που διαθέτει και υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Τα πρώτα έργα του σχεδίου έχουν υλοποιηθεί στις οδούς Ηπείρου, Μανδηλαρά, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Βενιζέλου – Φιλελλήνων, ενώ  έχουν προγραμματιστεί πολλά περισσότερα, τα οποία είναι πλήρως μελετημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως η ανάπλαση της Ασκληπιού,

της Ηλιοδώρου, της Ρούσβελτ, της Ιουστινιανού, της Κολοκοτρώνη, της Λάμπρου Κατσώνη, της Νικηταρά κ.α.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί τον μακροχρόνιο σχεδιασμό για την εξέλιξη του κεντρικού τομέα της Λάρισας στην κατεύθυνση ενός κέντρου πιο φιλικού για τον άνθρωπο.  Συγκροτείται από σειρά μελετών που εκπονούνται μέχρι και σήμερα από ομάδες συγκοινωνιολόγων σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και αποτελεί τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη. Τέθηκε σε διαδικασία δημόσιας ανοικτής διαβούλευσης με τη συμμετοχή πολιτών και  φορέων και στη συνέχεια συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη ψήφο και της παράταξης της κας. Καραλαριώτου και του κ. Τζανακούλη .

Επομένως, η Λάρισα, επί της σημερινής δημοτικής αρχής,  διαθέτει μακρόπνοο σχέδιο για το ευρύτερο κέντρο της και έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Με απλές κουβέντες, το ΣΒΑΚ είναι μελέτη οργάνωσης της κυκλοφορίας στην πόλη με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την έμφαση στις ήπιες μετακινήσεις (αστικό, ταξί, ποδήλατα) και την λύση του προβλήματος στάθμευσης των οχημάτων. Εχουν γίνει μετρήσεις των κυκλοφοριακών φόρτων στις εισόδους και στο κέντρο της πόλης και οι προτάσεις για την επίλυση του κυκλοφοριακού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Αγγίζει δε όλο το κέντρο, μέσα από τον δακτύλιο Ηρώων Πολυτεχνείου, Γεωργιάδου, Ανθίμου Γαζή.

Ειδικά για το ζήτημα της στάθμευσης, έχουμε τονίσει πολλές φορές  – και η κα. Καραλαριώτου το γνωρίζει πολύ καλά – ότι είναι έτοιμη η μελέτη και σε μια από τις  επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα έρθει το θέμα προς έγκριση για να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Πολλές από τις προτάσεις της (δωρεάν στάθμευση για μόνιμους κατοίκους, διαχείριση θέσεων στάθμευσης για επισκέπτες του κέντρου, δημιουργία νέων χώρων  στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου κλπ) περιλαμβάνονται στο Σχέδιο και παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης.

Ευλόγως, λοιπόν, προκύπτει η διαπίστωση πως η κα Καραλαριώτου, για λόγους εντυπώσεων, αντιγράφει, προτάσεις και μέτρα της Δημοτικής αρχής που ούτως ή άλλως δρομολογούνται.

Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν δυο συγκεκριμένες  προτάσεις της κας. Καραλαριώτου.  Η πρώτη αφορά την επαναδιαπραγμάτευση με τους επιχειρηματίες που λειτουργούν τα δυο υπόγεια πάρκινγκ στην πλατεία Αγ. Μπλάνα και κάτω από το Προσκήνιο Πολιτισμού (ΟΥΗΛ).

Πρόκειται για θέση – πρόταση που αποσκοπεί και μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων. Και αυτό γιατί είναι γνωστό πως στις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογραφεί εδώ και χρόνια από το Δήμο Λαρισαίων δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ώστε ο Δήμος να έχει λόγο στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής για τους συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης. Ούτε βεβαίως υπάρχει στα  νομικά αυτά κείμενα πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση.  Η κα. Καραλαριώτου, εάν δεν γνωρίζει αυτές τις ουσιαστικές παραμέτρους, θα μπορούσε να ρωτήσει τον πρώην δήμαρχο κ. Κ. Τζανακούλη, στη θητεία του οποίου έγιναν οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η πρόταση για επιδότηση του Αστικού ΚΤΕΛ ώστε να μειωθεί το κόστος των εισιτηρίων. Πρόκειται για πρόταση – πυροτέχνημα, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να περάσει από διαδικασία ελέγχου νομιμότητας.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι το Αστικό ΚΤΕΛ και στο πλαίσιο των αλλαγών που εξελίσσονται στο κέντρο της Λάρισας, θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα  και να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους Λαρισαίους, σε σχέση με το κόστος των μετακινήσεων.

Συμπερασματικά,  η κα. Καραλαριώτου, δυστυχώς,  αντιμετωπίζει τα ζητήματα της πόλης, με όρους επικοινωνίας και εντυπωσιασμού εν όψει των εκλογών.

Ο Δήμος Λαρισαίων όμως χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και ένα ουσιαστικό σχέδιο. Εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας, από τη θέση που μας έταξαν οι συμπολίτες μας. Με αυτές τις αρχές  υπηρετούμε το Δήμο και έτσι θα συνεχίσουμε και τη νέα δημοτική περίοδο μετά τις εκλογές του Μαίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ